Ministrul Agriculturii: PNDR va fi abandonat in exercitiul 2021-2027; va exista un nou concept al Politicii Agricole Comune

PNL

Planul National de Dezvoltare Rurala va fi abandonat, ca si concept, in exercitiul 2021-2027, in conditiile in care va exista un nou concept al Politicii Agricole Comune (PAC), a declarat, luni, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, informeaza AGERPRES.

‘In primul rand vom abandona Planul National de Dezvoltare Rurala ca si concept, el se va stinge in exercitiul 2021-2027 dat fiind faptul ca exista un nou concept al Politicii Agricole Comune. Se pastreaza cei doi piloni, platile directe si cel de dezvoltare rurala, dar se topesc intr-un nou concept anume acela de ‘Plan Strategic National’, care va aduna la un loc cele doua culoare de alimentare europeana, intelegand FEGA si FEADR. Acestea vor aduna la un loc o decizie de a putea transfera de la un pilon la altul sume care pot alimenta prin Planul Strategic National dorintele statale, deciziile, dorintele care izvorasc dintr-o cerinta a satului romanesc si dintr-o nevoie a fermierului roman. Iata deci, ca vom fi nevoiti sa folosim alte mecanisme, alte instrumente. Pentru aceasta trebuie sa ne pregatim si intrebarea se pune cum, pe de-o parte pregatim in lumina dorintei interesului fiecarei tari sa facem o Politica Agricola Comuna care sa convina tuturor acelora care o compun, sa facem instrumente usoare de lucru si sa cream mecanisme care pot sa duca in final la realizarea obiectivului propus de orice tara, prin Planurile Nationale Strategice’, a subliniat ministrul Petre Daea, citat intr-un comunicat al ministerului de resort.

Totodata, ministrul Agriculturii a subliniat ca procentul de absorbtie pentru fondurile europene accesate prin PNDR 2014-2020 a ajuns la 48%, iar printr-un efort guvernamental facut in prima instanta de la bugetul statului, “Romania a adus in tara banii pe care ii merita”.

“Astfel, 2,84 miliarde euro, ce reprezinta plati efectuate din FEADR in perioada 2017-februarie 2019 si 4,801 miliarde euro, intrate in tara in perioada 2017-2019 februarie ca subventii pentru sprijinirea producatorilor agricoli (din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), insumeaza peste 7,672 miliarde euro, fonduri intrate in perioada 2017 – februarie 2019, ce au alimentat spatiul rural din Romania”, se mentioneaza in comunicatul MADR.

Ministrul Petre Daea a evidentiat ca principalul obiectiv urmarit pentru noua PAC este trecerea de la conformitate la performanta. Totodata, ministrul a punctat ca in ultima perioada “PAC ne-a ajutat sa ne dezvoltam, fermierii sunt mult mai bine pregatiti”, iar fondurile intrate de la Uniunea Europeana au ajutat agricultura romaneasca se evolueze, motiv pentru care “nu trebuie sa pierdem nicio secunda pentru a construi, impreuna cu celelalte tari, o Politica Agricola Comuna care sa ne avantajeze pe toti”.

Petre Daea a fost prezent luni la Conferinta Nationala cu tema ‘Satul romanesc are viitor’, eveniment organizat de MADR, prin Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala din cadrul Autoritatii de Management pentru PNDR.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1