Ministrul Agriculturii: Romania pierde anual 100 de milioane de tone de sol fertil din cauza eroziunii

PNL

Romania pierde anual 100 de milioane de tone de sol fertil, pe terenurile in panta, “din deal in vale”, unde nu exista vegetatie, din cauza eroziunii la suprafata, pe terenurile in panta unde nu exista vegetatie, sustine ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, informeaza AGERPRES.

“Se pierd anual 100 de milioane de tone de sol fertil, daca vorbim de Romania (…), din deal in vale, fara curba de nivel, din cauza eroziunii la suprafata, din cauza vantului. Stim foarte bine ca doi-trei centimetri de sol se realizeaza in 3.000 de ani si punem la loc intr-o suta de ani. Aici lucrurile trebuie sa fie bine cunoscute si gestionate. Preocuparea noastra permanenta si cercetarea fac pasi, dar si fermierii pentru a avea solutii”, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, la o conferinta organizata de Academia de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS) cu tema ‘Potential si realitate in Agro-Economia rurala’.

El a precizat ca, printr-un anumit sistem de culturi si aplicarea de catre fermieri a unor tehnologii specifice cultivarii, pot fi diminuate aceste pierderi, care afecteaza tot mai mult zone de nisipuri si de campie.

“Cele mai afectate sunt zonele de nisipuri, de campie, in Oltenia sunt si acolo 400.000 de hectare cu terenuri nisipoase in panta si de aceea avem nevoie de sisteme de culturi pentru inverzirea solului, pentru ca aceste procese naturale sa nu se accentueze”, a mai spus Daea.

Ministrul a precizat in conferinta ca un raport FAO arata ca un miliard de oameni sufera de foame, din cauza lipsei de hrana, iar preocuparea actuala pentru mentionarea solului nu este suficient de activa in momentul acesta.

“In realitate avem zilnic, la fiecare 6 secunde, o pierdere a unei vieti, a unui copil, asa spune un raport FAO si ca pierdem intr-o recreatie 100 de copii din cauza lipsei de hrana, dar si ca sufera pe planeta peste un miliard de oameni de foame pentru ca nu au posibilitatea sa se hraneasca. In procesul acesta al vietii solului in loc sa-l mentii te indepartezi de el, pentru ca risipa este o evidenta, iar preocuparea nu este suficienta de activa in momentul acesta”, a mai spus ministrul Daea.

Studiile de specialitate arata ca terenurile agricole in panta cu pericol de eroziune ocupa 43% din suprafata agricola a tarii.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1