Ministrul Breaz: Vom finaliza Codul patrimoniului national pana in luna august

PNL

Ministrul Culturii si Identitatii Nationale, Daniel Breaz, a declarat, sambata, la Falticeni, ca se va finaliza pana in luna august a acestui an, printr-un proiect cu fonduri europene, Codul patrimoniului national, care va cuprinde tot ce inseamna patrimoniu material si imaterial la nivelul tarii, informeaza AGERPRES.

”Este vorba de un cod al patrimoniului ce va fi finalizat, si este prins pe un proiect POR, in august anul acesta. Este nevoie, practic, sa reevaluam tot ce inseamna patrimoniu material si imaterial (…) Avem o lista a acestor monumente, de circa 27.000, dar dintre acestea cred ca o treime nu mai exista in momentul de fata, circa o treime nu au ce cauta pe lista respectiva deoarece nu sunt cladiri de patrimoniu, nu sunt monumente de patrimoniu, si mai sunt in afara acestei liste monumente care merita sa fie pe lista respectiva, indeplinind conditiile. Vom finaliza acest cod al patrimoniului tocmai pentru a face ordine si lumina in ceea ce inseamna patrimoniul national”, a afirmat ministrul Daniel Breaz.

Totodata, el a spus ca, in prezent, se lucreaza la modificarea Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice a carei aplicabilitate ar fi fost blocata, prin ordonante de urgenta, in timpul guvernarii Ciolos.

”Lucram la Legea 422, o lege care, in 2016, in guvernarea Ciolos, a fost presarata de ordonante de urgenta, ce au dus, practic, la blocarea si ducerea catre o directie care nu mai poate fi aplicabila in conditiile actuale”, a spus Breaz.

Pe de alta parte, ministrul Culturii a precizat ca actualul guvern a alocat, pentru o perioada de sase ani, un miliard de euro pentru proiecte de restaurare si reabilitare monumente istorice, iar toti cei interesati sunt asteptati cu proiecte la finantare.

”Avem foarte multe proiecte, pentru ca actuala guvernare a alocat, in sase ani de zile, un miliard de euro pentru ceea ce inseamna cultura. Am avut practic un blocaj din partea presedintelui Romaniei care abia a semnat, in urma cu 4-5 zile, acea ordonanta 76, de anul trecut, din iunie 2018, ce a fost transpusa in lege, in urma cu doua luni, in Parlamentul Romaniei (…) Avem bani, avem si proiecte. Ii asteptam pe toti cei care doresc sa vina cu proiecte pentru restaurari, reabilitari, constructii monumente istorice categoria A si B, sa depuna in cel mai scurt timp dosare, pentru ca avem bani si putem sa finantam”, a spus Breaz.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2