Ministrul Daea: Lucrarile de reabilitare a 56 de statii de irigat din Romania, realizate in proportie de 70%

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Lucrarile de reabilitare si modernizare a 56 de statii de irigat din Romania incepute in urma cu aproape trei ani sunt realizate in proportie de 70%, astfel incat 1,4 milioane de hectare de teren agricol sunt irigabile in momentul de fata, a declarat miercuri, la Tulcea, ministrul Agriculturii, Petre Daea, in timpul unei inspectii la o statie care este reabilitata, informeaza AGERPRES.

“Obiectivele de investitii sunt in diferite stadii, iar lucrarile sunt realizate in proportie de peste 70%, in conditiile in care avem pregatite sisteme de irigatii pentru 1,4 milioane de hectare din cele 2 milioane de hectare programate a fi finalizate prin programul guvernamental. Este un ritm foarte bun. Avem aproape doua mii de kilometri de canal plin cu apa, ceea ce poate asigura apa necesara culturilor. E drept insa ca sunt culturi in pragul recoltarii si nimeni nu le mai iriga acum. Culturile ‘decid’ in ce masura aceste sisteme sunt folosite”, a afirmat ministrul Daea.

El a facut referire la fenomenele meteorologice deosebite din acest an si a mentionat ca in sudul si vestul tarii sunt puse in functiune aproape 200 de statii de pompare pentru a evacua apele de pe terenurile agricole si ca 61 de puncte din sistemul antigrindina sunt operationale in momentul de fata.

“Este adevarat ca sunt zone in care excesul de umiditate a pus la grea incercare culturile, dar vorbim de suprafete mici la nivel national. Fermierii afectati au acest stres al momentului pe care incercam sa-l cauterizam prin masurile de sprijin pe care le avem la dispozitie in acest moment. Nu sunt probleme cu productia agricola in Romania si nici nu vom avea asemenea probleme. Mai mult, nu sunt probleme nici cu calitatea produselor, iar toate aceste ingrijorari trebuie sa dispara”, a sustinut ministrul Agriculturii.

Referindu-se la reuniunea directorilor generali pentru pescuit si acvacultura din Europa, desfasurata zilele acestea la Murighiol, ministrul Petre Daea a subliniat importanta acesteia in contextul in care Romania detine inca Presedintia Consiliului UE si a pledat pentru reglajul efectivelor de pasari ihtiofage, in conditiile in care alte state au facut acest lucru, iar Romania nu.

“Din estimarile pe care le-au facut specialistii, peste 100.000 de exemplare de pasari se hranesc cu peste. Eu nu sunt adeptul ideii de a introduce bani in gusa cormoranului, in contextul in care sunt interpretari care spun sa subventionam pestele mancat de cormorani. Echilibrul acestor specii trebuie vazut si din perspectiva piscicultorilor. Noi trebuie sa subventionam peste pentru a manca romanii, nu cormoranii”, a mentionat ministrul Daea.

El a amintit ca 19 ministri ai Agriculturii din Europa au sustinut pozitia tarilor care au solicitat reducerea efectivelor de pasari ihtiofage, astfel incat pescarii sa-si valorifice productia.

“Vom avea solutii anul acesta. Nu e timp de intarzieri”, a precizat ministrul Daea.

Statia de pompare nr 1. din Babadag inspectata miercuri de ministrul Agriculturii asigura irigatiile pentru o suprafata totala de circa 24.500 de hectare, iar valoarea totala a investitiei care se va realiza pana la finele anului 2020 va fi de 42,15 milioane de lei, potrivit directorului filialei teritoriale a Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, Marius Damian.

Problema pasarilor ihtiofage a fost ridicata in repetate randuri de pescarii si de fermierii piscicoli din judetul Tulcea. Unii pescari sustin ca productia de peste si veniturile pe care le obtin din activitate sunt mici si din cauza pasarilor care se hranesc cu peste. La randul lor, acvacultorii au solicitat despagubiri si au sustinut ca in contextul in care resursa piscicola in mediul natural a scazut, pasarile ihtiofage captureaza peste din incintele private, iar in urma lor firmele private “vantura apa”.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2