Ministrul de interne polonez: Trebuie sa sigilam granitele europene

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Ministrul de interne polonez, Joachim Brudzinski, a subliniat vineri ca granitele europene trebuie “sigilate” si a salutat faptul ca problema relocarii refugiatilor a fost “inchisa definitiv”, precizand ca este vorba de un “succes” al premierilor din Grupul de la Visegrad, relateaza agentia poloneza de presa PAP, informeaza AGERPRES.

“Este un succes absolut si evident al premierului (polonez) Mateusz Morawiecki si al prim-ministrilor din Grupul de la Visegrad (Polonia, Ungaria, Republica Ceha si Slovacia), precum si meritul urias al presedintiei austriece a Uniunii Europene faptul ca in iunie am inchis definitiv chestiunea relocarii obligatorii a refugiatilor”, a declarat Brudzinski pe un post de radio local.

El a amintit cele spuse de ministrul de interne al Marocului la o recenta reuniune a G6 (cele mai mari tari din UE), care “a afirmat explicit ca ‘astazi noi, Europa, Africa de Nord, inclusiv Marocul, ne confruntam cu o invazie'”. “Toate povestile ca trebuie sa fim milosi, ca ratiunile umanitare trebuie sa aiba prioritate in fata celor de securitate – le respingem absolut”, a adaugat Brudzinski.

“Daca nu sigilam granitele Europei de sud, daca nu ajutam tari ca Libia, Tunisia, Maroc, daca nu conlucram, cu tarile din Sahel sau cu cele din centrul Africii, vom pierde in fata acestei invazii”, a avertizat ministrul polonez.

Joachim Brudzinski a mai spus ca “in fiecare zi ne confruntam cu – scuze pentru termen – un flux necontrolat, un potop” de oameni, sustinand ca este vorba de provocare la care trebuie raspuns in mod “rational”. “Aici, ne simtim absolut co-responsabili si solidari cu toate statele Europei pentru reglementarea acestei probleme, dar intr-un mod rational”, a explicat el.

“Trebuie sa sigilam granitele europene, trebuie sa cooperam, de aici sustinerea noastra fata de ideea de intarire a garzilor de frontiera, a (agentiei UE pentru granite) Frontex, dar fara a ceda din competentele statelor natiune”, a argumentat ministrul polonez de interne.

La ultimul summit european de la sfarsitul lunii iunie liderii europeni au evocat posibilitatea de a fi create ‘platforme regionale de debarcare’ in state terte, unde migrantii salvati pe Mediterana sa ramana pana la solutionarea cererilor lor de azil. Propunerea a fost transmisa catre Egipt, Tunisia si Maroc, dar toate aceste tari au refuzat-o, un refuz venind vineri si din partea Libiei, tara traversata de majoritatea migrantilor care vin din Africa si pe care Curtea Europeana a Drepturilor Omului oricum nu ar considera-o ca fiind o tara ‘sigura’ unde sa poata fi create tabere pentru migranti.

Liderii UE au evocat si posibilitatea crearii unor ‘centre controlate’ pe teritoriul european, unde sa fie transferate persoanele salvate pe mare. Migrantii care pot beneficia de protectie ar urma sa fie transferati apoi catre alte state membre ale UE ‘pe baza voluntara’. Dar statele blocului comunitar mai trebuie sa convina si asupra modalitatilor practice ale unor asemenea initiative care la ora actuala sunt neclare si interpretate diferit in capitalele europene.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *