Ministrul Dialogului Social s-a intalnit cu reprezentantii sindicatelor, patronatelor si ai ONG-urilor din Maramures

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Vineri, 20 octombrie, Ministrul Consultarii Publice si Dialogului Social, Gabriel Petrea a efectuat o vizita de lucru in Maramures, avand intrevederi atat cu oficialitatile locale, sindicatele si patronatele, dar si cu reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale din judet. Ambele sedinte au avut loc in sala ”Bogdan Voda” din cadrul Palatului Administrativ. Alaturi de ministrul Gabriel Petrea s-au aflat presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea, prefectul judetului Maramures, Vasile Moldovan si secretarul de stat in Ministerul Tineretului si Sportului, Cosmin Butuza.

Gabriel Petrea a aratat ca isi doreste sa plece din Maramures cu o idee deja formata pe cele doua proiecte de lege, respectiv cel privind modificarea Legii dialogului social 62/2010 si Proiectul de Hotarare de Guvern pentru modificarea H.G. 1260/2001 privind sectoarele de activitate. La intalnirea de la ora 10.00, cu sindicatele si patronatele a subliniat faptul ca isi doreste ca aceste proiecte sa se apropie de forma finala.

”Am plecat de la un principiu simplu pe care toate confederatiile sindicale si patronale ni l-au prezentat, respectiv faptul ca, din anul 2011, de cand Legea este in vigoare, contractele colective de munca semnate cu sindicatele a scazut. Exista o nevoie in societate pentru a reveni la negocierea colectiva la nivel de sector, plecand de la realitatea din ziua de azi.

Aceasta ne arata ca este nevoie de forta de munca calificata, ca trebuie asigurate muncitorilor drepturi egale, ca trebuie sa existe un nivel de salarizare care sa le asigure bunastarea. Incercam sa redefinim sectoarele de activitate plecand de la nevoile angajatilor din acel sector, fara sa le mai amestecam cum erau pana acum, un exemplu fiind Sectorul cultura, tipografie si mass-media.

De asemenea am definit foarte clar ce inseamna reprezentantul salariatilor, el fiind denumit in lege, dar fara sa se specifice ca este ales in mod direct de angajati, prin vot secret. Am definit modul in care se negociaza, am redefinit negocierea contractelor colective de munca, am stabilit echivalenta intre organizatia sindicatelor si cea a patronatelor.

Fiind parteneri de dialog, este normal ca acestia sa aiba aceleasi conditii, motiv pentru care am intarit dialogul bipartit. La nivel european se merge pe un astfel de dialog, unde influenta statului este minimala. Este ceea ce ne dorim si noi, ca statul sa intervina doar atunci cand exista neintelegeri intre parteneri, respectiv intre confederatia sindicala si confederatia patronala.

Asteptam de la dumneavoastra, in cel mai scurt timp, propunerile pentru a modifica aceste legi. Noi sustinem sindicalizarea, deoarece consideram ca atunci cand exista intelegere intre un patronat si un sindicat avem pace sociala”, a declarat ministrul Consultarii Publice si Dialogului Social, Gabriel Petrea.

Reprezentantii sindicatelor au expus puncte de vedere pe aceste proiecte, unii dintre acestia aratand ca asteapta ca nu sunt de acord cu actuala Lege a Dialogului Social, 62/2010 si cer chiar abrogarea acesteia. Totodata, au cerut ministrului Dialogului Social sa apere liderii sindicali care isi fac treaba, iar pe cei care nu reprezinta interesele salariatilor sa ii sanctioneze.

Gabriel Zetea: Fiecare autoritate locala isi doreste o buna salarizare si conditii mai bune de viata pentru toti cetatenii

Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea a vorbit despre spitalele aflate in subordinea consiliilor judetene sau a consiliilor locale, aratand ca aici lucrurile se complica, deoarece nu poate nimeni sa impuna unui Consiliu Judetean sau Consiliu Local ce act sau hotarare sa adopte.

”Mi-e greu sa cred ca toate consiliile locale sau judetene sa adopte o hotarare identica, deoarece astfel de lucruri se dezbat, exista puncte de vedere diferite si nu poate fi impus nici unei entitati un contract incheiat cu Ministerul. Cred, insa, ca fiecare autoritate locala isi doreste o buna salarizare si conditii mai bune de viata pentru toti cetatenii.

Sanatatea reprezinta, cel putin pentru Consiliul Judetean Maramures, un aspect extrem de important. Si am facut eforturi pentru ca cele doua spitale aflate in subordinea Consiliului Judetean, Spitalul Judetean si Spitalul de Boli Infectioase, sa aiba toate conditiile pentru a-si desfasura activitatea la standarde cat mai inalte si sa fie satisfacute toate cerintele”, a conchis seful administratiei judetene, Gabriel Zetea.

Ministrul Petrea insista pe o comunicare mai buna intre ONG-uri si Guvern

In cea de-a doua intalnire, stabilita la ora 12.00, unde ministrul Gabriel Petrea s-a intalnit cu organizatiile neguvernamentale din judet, s-au dezbatut problemele pe care ONG-urile le intampina in momentul aplicarii pentru proiecte, aratand ca se doreste crearea unui cadru larg pe domenii, dar si implicarea ONG-urilor in luarea deciziilor. Ministrul considera ca trebuie sa existe o comunicare directa cu organizatiile neguvernamentale, pentru a incuraja infiintarea acestora si in mediul rural, marea majoritate existand, in prezent, in mediul urban.

”Vom incerca sa ramanem intr-o legatura cat mai stransa pentru a crea cadru necesar pentru infiintarea de noi ONG-uri, iar cele deja existente sa poata  sa se asocieze in retele pe aceleasi domenii de activitate. Am facut o cercetare la nivel national cu privire la finantarea ONG-urilor si am observat ca exista o predilectie de finantare pe anumite domenii, dar printr-o comunicare mult mai eficienta putem sa rezolvam aceasta problema.

Mai mult, in urma unei cercetari facute in cursul anului trecut s-a observat ca exista peste 100.000 de ONG-uri infiintate la nivelul tarii, din care doar 40.000 au avut activitate”, a subliniat ministrul Consultarii Publice si Dialogului Social, Gabriel Petrea.

Biroul de presa al Consiliului Judetean Maramures

 

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2