Ministrul economiei german: Daca SUA actioneaza dupa principiul America First, Europa va raspunde la fel

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Statele Unite ale Americii trebuie sa se confrunte cu un raspuns pe masura din partea Europei daca ele declara ‘America First’ si plaseaza propriile interese economice mai presus de ale celorlalti, a apreciat ministrul economiei german Peter Altmaier, relateaza vineri Reuters, informeaza AGERPRES.

Intr-un interviu acordat postului de televiziune public ARD, Altmaier a spus ca SUA doresc sa blocheze construirea unui nou gazoduct intre Rusia si Germania, pe sub Marea Baltica, pentru a-si securiza pietele pentru propriile exporturi de gaz natural lichefiat (LNG).

”Ei (americanii) au o mare retea de terminale LNG din care obtin bani, dar LNG va fi semnificativ mai scump decat gazul natural traditional, astfel ca blocarea Nord Stream-2 nu va garanta singura exporturile”, a explicat Peter Altmaier, un colaborator apropiat al cancelarului german Angela Merkel.

Oficialul german a subliniat ca Europa va raspunde cu fermitate la tentativele SUA de a-si plasa interesele economice deasupra celor ale partenerilor lor europeni. ”SUA sunt prietenii si partenerii nostri si dorim sa aparam valorile noastre comune. Dar daca este ‘America First’ si americanii pun interesele lor inaintea intereselor celorlalti, atunci trebuie sa se astepte ca Europa sa-si defineasca propriile interese si sa lupte pentru ele”, a afirmat ministrul german al economiei.

Lucrarile premergatoare constructiei sectiunii offshore a gazoductului Nord Stream-2 au debutat marti in Germania, a anuntat consortiul condus de grupul rus Gazprom care este responsabil pentru acest proiect.

Concernul Gazprom livreaza gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate in Marea Baltica, denumite Nord Stream. In 2015, Gazprom si un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV si Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune constructia a inca doua conducte pe langa cele doua deja existente.

Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream-2 va permite dublarea capacitatii de transport a Nord Stream-1, pana la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel ca o cantitate mai mare de gaze naturale rusesti va ajunge direct in Germania via Marea Baltica, fara a mai tranzita Ucraina.

Gazprom asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizioneaza Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus si Polonia, precum si gazoductul Nord Stream, care face legatura intre Rusia si Germania, via Marea Baltica.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole