Ministrul Economiei: România va deveni un hub important atât logistic, cât şi economic pentru reconstrucţia Ucrainei

Strategia pentru industria de apărare a avut în vedere o abordarea integrată, dar şi poziţionarea României ca exportator de produse militare – şi nu doar un utilizator al acestora, a afirmat miercuri ministrul Economiei, Florin Spătaru, informează AGERPRES.

„România va deveni un hub important, atât logistic, cât şi economic pentru reconstrucţia Ucrainei. Pe de altă parte, strategiile de dezvoltare ţin cont de oportunitate, dar ele vizează o dezvoltare pe termen mult mai lung, pentru că de aceea trebuie să analizăm cum facem această dezvoltare, unde punem banii, în aşa fel încât aceste investiţii să fie sustenabile pe 20, 30, 40, 50 de ani şi nu numai, luând în calcul un necesar, o cerinţă, într-un conflict care sperăm că se va termina cât mai curând. De aceea, când am discutat de strategia pentru industria de apărare, am discutat de abordarea integrată, restructurarea, repoziţionarea acestei industrii şi, mai mult decât atât, poziţionarea României ca exportator de produse militare – şi nu doar un utilizator a acestor produse militare”, a susţinut Spătaru, la conferinţa „România – Strategia dezvoltării”, organizată de Ziarul Bursa.

Ministrul Economiei a mai făcut referire, în cadrul conferinţei, la strategia de dezvoltare economică a României.

„Cred că începem să gândim pe termen lung şi, din această perspectivă, vă pot spune că la Ministerul Economiei avem câteva rezultate în 2022, 2023. Avem o strategie pe competitivitate, care e în stadiu final, dar avem un instrument financiar care a fost accesat de mai multe companii pentru creşterea competitivităţii. Avem o strategie pe economie circulară care a fost adoptată în Guvern. În septembrie vom avea un plan de acţiune pentru implementarea acestei strategii pe economie circulară, dar avem 47 de companii care deja au accesat fondurile, iar în aceste zile semnez contractele de finanţare pentru proiecte de minimis, pentru dezvoltarea economiei circulare. Avem o strategie pentru industria de apărare, care în acest moment este elaborată, urmează să fie analizată şi să fie adoptată”, a adăugat ministrul.

El a subliniat că România a mai avut o strategie de dezvoltare industrială 2014 – 2015, însă rezultatul a fost „prea puţin vizibil”.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu