Ministrul Educatiei: Vrem ca limba romana sa fie inclusa in curricula unor scoli din strainatate

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Educatiei, Pavel Nastase, a declarat duminica, la evenimentul organizat special, in Capitala, de Ziua Romanilor de Pretutindeni, ca isi doreste ca „reteaua” de profesori ce predau limba romana in strainatate sa se extinda, iar aceasta materie sa fie inclusa in curricula scolilor din afara tarii, unde sunt comunitati mari de romani, informeaza AGERPRES.

La evenimentul ce reuneste specialisti si profesori de limba romana din strainatate au mai vorbit, in deschidere, ministrul pentru Romanii de Pretutindeni, Andreea Pastirnac si prorectorul Universitatii din Bucuresti, Liviu Papadima.

„Ne dorim sa sarbatorim romanii de pe toate meridianele lumii”, a afirmat Andreea Pastirnac.

Ea a apreciat ca „educatia in limba romana reprezinta preocuparea majora identitara a romanilor de pretutindeni si a dialogului cu autoritatile din Romania, precum si cu cele din tarile de resedinta”.

„Trebuie sa constientizam ca astazi, la nivelul comunitatilor romanesti din afara granitelor, se inregistreaza un numar tot mai mare de copii care, desi vorbesc limba romana, isi pierd incetul cu incetul abilitatile cognitive”, a spus ea.

Ministrul a apreciat ca „exista pericolul real ca, intr-un timp relativ scurt, tinerii romani sa aiba dificultati in a se exprima in limba materna”.

Ea a adaugat ca, in prezent, programul „Limba romana. Educatie si comunicare” se deruleaza in Marea Britanie si Italia, urmand sa continue in Spania.

Pavel Nastase a prezentat statistici privind studierea limbii romane in strainatate.

„Avem in momentul de fata 12.381 de elevi, avem 859 de grupe, 523 de scoli si 134 de profesori care predau limba romana. Iata o adevarata retea”, a afirmat el.

Nastase a vorbit despre importanta includerii limbii romane in programa unor scoli din strainatate.

„Vrem sa extindem, ca limba romana sa fie inclusa in curicula scolilor respective, sa fie predata ca limba straina in tara unde sunt romanii nostri”, a spus ministrul.

El a vorbit si de locurile in invatamantul romanesc rezervate conationalilor care vin din strainatate.

„Oferim locuri atat pentru invatamantul universitar, cat si preuniversitar. Anul acesta avem 5.879 de locuri pentru invatamantul universitar si 1.800 pentru invatamantul preuniversitar”, a adaugat Pavel Nastase, precizand ca anul acesta doreste o „debirocratizare” a procesului de inscriere.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole