Ministrul Energiei: Avem depozitele pline de gaze, dar tot nu putem acoperi varfurile de consum din iarna

Reclame home 1
Reclame home 1

Depozitele de gaze sunt pline si exista un volum de peste 3 miliarde de metri cubi stocate, insa chiar si asa Romania nu-si poate acoperi varfurile de consum din perioada geroasa, intrucat capacitatea de extractie este limitata, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, intr-o conferinta de profil, informeaza AGERPRES.

„Romanii nu trebuie sa-si faca griji. Avem un maxim istoric de gaze in depozite, carbune la fel. Evident ca exista si un ‘dar’: degeaba avem stocuri, daca putem extrage doar 28 de milioane de metri cubi pe zi. Asta nu ne va ajuta cu nimic in varfurile de consum. A fost bine ca s-a inmagazinat o cantitate suficienta, insa este nevoie de un program de investitii in depozite, pentru a creste capacitatea de extractie”, a explicat Popescu, in conferinta „Focus Energetic”.

El a aratat ca stocarea unei cantitati atat de mari de gaze a fost o solutie scumpa, iar la finalul iernii cu siguranta vor ramane stocuri semnificative in depozite, ceea ce inseamna bani imobilizati in stocuri.

Potrivit ministrului, Elcen este pregatita pentru productia de energie termica necesara Bucurestiului, iar situatia creata odata cu falimentul RADET este aproape rezolvata, astfel incat sa nu mai existe probleme juridice.

Totusi, Popescu a subliniat necesitatea investitiilor in noi capacitati de productie si in cresterea gradului de interconectare.

„Ceea ce trebuie sa stim este ca in sectorul energetic trebuie investitii, trebuie o gandire pentru noi capacitati de productie, pentru ca n-o mai putem duce mult cu sistemul in forma actuala. Capacitatea de interconectare, de import, este 2.000 de MW, este limitata, iar intr-o iarna friguroasa nu este suficienta, in conditiile in care am avut un maxim de 1.800 si ceva zilele trecute. Transelectrica si Transgaz trebuie sa mareasca gradul de interconectare”, a mai spus Popescu.

Aceasta, mai ales in conditiile in care nu se stie ce se va intampla cu tranzitul gazelor rusesti prin Ucraina, a completat el.

La randul sau, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Dumitru Chirita, a precizat, in aceeasi conferinta, ca stocurile de gaze sunt mai mari decat obligatia pe care au avut-o operatorii.

„La inceputul primaverii am stabilit stocuri obligatorii de 2,2 miliarde de metri cubi, iar acum sunt peste 3 miliarde, ceea ce este bine. Exista insa doua masuri urgente pe care trebuie sa le luam: cresterea capacitatii de inmagazinare este o nevoie obiectiva, daca vrem sa dezvoltam consumul de gaze, atat pentru partea casnica, cat si pentru cea industriala. De asemenea, trebuie sa dublam capacitatea de extractie, pentru a asigura consumul pe timpul iernii in caz de necesitate, de exemplu daca nu mai pot producatorii sa extraga gaze”, a afirmat Chirita.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole