Sistemul energetic romanesc este imbatranit, poluant si ineficient si este nevoie de investitii pentru dezvoltarea acestui domeniu, altfel acesta va deveni vulnerabil in viitor, a declarat, luni, ministrul Energiei, Toma Petcu, informeaza AGERPRES.
„Trebuie sa privim lucrurile asa cum sunt, pentru ca responsabilitatea noastra este uriasa. Avem un sistem energetic imbatranit, poluant si ineficient si trebuie sa recunoastem acest lucru. Din 100 de unitati energetice ale materiei prime, doar 15 mai ajung la consumatorul final. Acest dezavantaj trebuie transformat in oportunitate”, a spus ministrul, in cadrul conferintei Focus Energetic.
El a amintit ca a solicitat tuturor companiilor, chiar si celor la care ministerul nu este actionar majoritar, dar are reprezentanti in Consiliul de Administratie, ca minimum 20% din bugetul pentru 2017 sa fie orientat spre investitii.
„Voi verifica personal si chiar acum, pentru primele sase luni, vom face o verificare prin fiecare secretar de stat care are in coordonare aceste companii, sa vedem care este nivelul de investitii, pentru ca fara investitii respectat cum am stabilit si cum am aprobat prin bugete nu vom reusi sa dezvoltam acest domeniu”, a mai spus Petcu.
Potrivit acestuia, Romania are un avantaj puternic, respectiv un mix energetic diversificat si echilibrat, care poate asigura consumul intern si poate fi un factor de stabilitate si in regiune.
„In unele zone lucram cu tehnologii invechite si depasite moral, cu consumuri si costuri de exploatare mari. Pe cat de robust poate parea sistemul energetic national, pe atat de vulnerabil poate deveni pe viitor”, a avertizat ministrul.
Totodata, el a aratat ca Romania este dezavantajata de noile propuneri de directive europene, care nu sunt favorabile dezvoltarii productiei de energie pe baza de carbune.
„Perspectiva noului pachet energetic pe care il dezbate Comisia Europeana este cel putin ingrijoratoare pentru Romania, daca va fi adoptat in forma actuala, iar lucrul acesta se va simti in special in sectorul de productie pe carbune, care s-a dovedit de fiecare data indispensabil pentru Romania in perioadele cu consum mare din timpul iernii sau in perioadele de seceta. Si astazi, cand vorbim, carbunele asigura circa o treime din consumul intern. Romania trebuie sa sustina puternic la Bruxelles ca fiecare stat sa-si stabileasca propriul mix, in functie de resursele nationale”, a adaugat oficialul ministerial.
In opinia acestuia, resursele traditionale, in special carbunele, nu sunt in competitie cu resursele regenerabile, ci sunt complementare.