Ministrul Energiei, despre volumul mare de gaze importate: Suntem in perioada de vara cand trebuie sa inmagazinam pentru iarna

Reclame home 1
Reclame home 1

Preturile sunt acum scazute la gazele de import, iar proverbul romanesc ”omul gospodar isi face iarna car si vara sanie” este unul pe care un minister cu scaun la cap trebuie sa-l foloseasca, iar noi suntem in perioada in care trebuie sa inmagazinam gaze pentru iarna, a declarat luni ministrul Energiei, Anton Anton, intr-o conferinta de presa, informeaza AGERPRES.

Seful de la Energie a refuzat sa faca vreo legatura intre volumul mare de gaze importate si OUG 114/2018, care a limitat pretul de vanzare a gazelor pentru clientii casnici.

„Noi suntem acum in urmatoarea situatie: suntem in perioada de vara, cand consumul de gaze nu e atat de mare, cand trebuie sa inmagazinam pentru perioada de iarna, si, fata de alti ani, Ministerul Energiei, impreuna cu ANRE, a dat dispozitii mult mai devreme si a zis mult mai devreme cat trebuie inmagazinat si am spus: ‘Inmagazinati cat puteti de repede’. Preturile acum sunt scazute la gazele de import, de aia se importa mai multe gaze, nu din alt motiv. Dupa parerea mea, proverbul romanesc ‘omul gospodar isi face iarna car si vara sanie’ e un proverb pe care in mod normal un minister cu scaun la cap trebuie sa-l foloseasca”, a afirmat Anton Anton.

Acesta a sustinut ca rolul ordonantei 114 a fost protejarea consumatorilor casnici.

„Ordonanta 114 este in Parlament si noi, ca minister, participam la discutii. Ordonanta 114, din punct de vedere al Energiei, a fost data pentru a proteja consumatorii care sunt defavorizati, dupa cum se vorbeste si dupa cum s-a demonstrat. Consumatorul (defavorizat – n. r.) a fost definit, problema a fost ca el nu este identificat. Si de identificat trebuie sa-l identifice Ministerul Muncii”, a explicat el.

Ministrul Energiei a sustinut ca importurile de gaze nu au legatura cu productia interna de gaze, pe care a prezentat-o drept constanta.

„Productia interna e constanta, eventual scade cu 2% pe an, in functie de ce resurse se mai gasesc. De exemplu, acum, Caragele (noua exploatarea de gaze de la Caragele, judetul Buzau – n. r.) ne-a ridicat un pic productia interna, dar vorbim de 2%, 3%, 5%, adica nu vorbim de cantitati enorme”, a afirmat Anton Anton.

In alta ordine de idei, el a apreciat ca iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar transforma Romania in cel mai mare producator de gaze din UE, dar cu toate acestea gazele din productia interna nu sunt suficiente pentru necesarul nostru.

„Noi, in Romania, avem cam 30% din populatie care este racordata la retelele de gaze. Inadmisibil de putin, gandindu-ne ca Romania este producator de gaze, iar dupa Brexit o sa fie cel mai mare producator de gaze din UE. E adevarat, nu ne ajung gazele pe care le producem noi. Nu ne ajung, cred ca ne-ar ajuta extrem de mult gazele din Marea Neagra, pentru care suntem pregatiti, avem extensii de retele, centrale noi, centrale de cogenerare pentru marile orase”, a adaugat ministrul.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole