Ministrul Energiei: Stocurile de combustibili, mai mari decat necesarul estimat

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Ministerul Energiei a luat in calcul, la elaborarea Programului de iarna, inclusiv scenarii pesimiste, cu vreme rea si cresteri de consumuri, astfel ca stocurile de combustibili sunt mult mai mari decat necesarul estimat, a declarat, luni, ministrul de resort, Toma Petcu, in cadrul unei conferinte de specialitate, informeaza AGERPRES.

“Chiar dupa aceasta dezbatere, am convocat la DEN Comandamentul de iarna pentru a face o ultima trecere in revista a tuturor pregatirilor la nivel tehnic. Vreau de la inceput sa transmit un mesaj clar pentru toata lumea: anul acesta pregatirile de iarna au inceput mult mai devreme decat in 2016 si au fost gandite si mult mai adaptat conditiilor de iarna din Romania!

Am luat in calcul in elaborarea Programului de iarna inclusiv scenarii pesimiste, cu vreme rea si cresteri de consumuri, atat la gaze naturale, cat si la energie electrica. De aceea, prin acest Program am majorat cantitatile ce trebuie stocate (apa in lacurile de acumulare, gaze, carbune). In toate cazurile, stocurile de combustibili pentru iarna sunt mai mari decat necesarul estimat, unele fiind chiar duble”, a spus Toma Petcu.

Potrivit acestuia, desi consumul de gaz din Romania a scazut, pentru ca au disparut unii consumatori mari, anul acesta a fost inmagazinat cu 1,6% mai mult.

“Se tot pune problema daca ne ajung aceste gaze! Raspunsul este simplu: Da, ne ajung! Pe de alta parte, in spatiul public au aparut o serie de declaratii alarmiste cum ca, la iarna, Romania va trebui sa importe gaze. Ma mir ca in 2017 exista oameni care se declara ingroziti de acest lucru. Totusi, Romania importa de zeci de ani gaze naturale, in mod special iarna, in varfuri de consum. Cu toate astea, e important de spus ca Romania este tara cu cea mai scazuta dependenta de importuri din Regiune si isi poate asigura singura aproape intreg consumul”, a afirmat Petcu.

Acesta a explicat ca astazi Romania nu poate extrage din zacaminte mai mult de 30 de milioane de metri cubi zilnic, iar din depozite alte 26 de milioane de metri cubi. Intr-o zi normala de iarna, in Romania se consuma aproximativ 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale. Deci, cele 56 de milioane metri cubi pe zi, din productia curenta si din inmagazinare, sunt mai mult decat suficiente.

“Desigur, sunt si perioade foarte friguroase, cu temperaturi de minus 20 grade, mai multe zile consecutive. In astfel de situatii consumurile cresc si pot ajunge la aproximativ 75 de milioane metri cubi. Aici discutam de importuri. Iar furnizorii interni au anuntat ca, pentru iarna aceasta, au incheiat deja contracte cu exportatorii”, a mentionat Toma Petcu.

Si la energie electrice sunt stocuri de resurse mai mari decat iarna trecuta, a aratat ministrul citat.

“Spre exemplu, rezervele de apa din lacuri sunt cu peste 10% mai mari fata de nivelul pe care l-am stabilit prin Programul de iarna. Apoi, stocurile de carbune au fost gandite complet diferit dupa experienta anului trecut. Am cerut stocuri duble in centrale, astfel ca la CE Oltenia sunt stocuri de aproape 1,9 milioane de tone, din care 1,23 milioane de tone in depozitele termocentralelor, 312.200 tone in depozitele Directiei Miniere si inca 39.600 tone pe traseu, in navete nedescarcate. Vrem sa evitam problemele de anul trecut cand transportul carbunelui din cariera in centrale a durat si 13 ore pe o distanta de doar 60 de km”, a precizat Toma Petcu.

Ministrul Energiei a subliniat, in plus, ca Romania are conventii cu statele vecine pentru ajutor in situatii de urgenta si a aratat ca o astfel de Conventie a fost deja incheiata cu Bulgaria. De asemenea, sunt in negociere si contracte similare cu Ungaria si Serbia.

“Este, daca vreti, o masura in plus de precautie, cu toate ca, de la inceputul anului, Romania a fost exportator net de energie. In final, vreau sa subliniez din nou: sistemul energetic a fost sever neglijat la capitolul investitii si mentenanta. Trebuie sa fim constienti ca sistemul nu va putea functiona la nesfarsit fara sa investim. Iar acesta este focus-ul mandatului meu de ministru. O serie de investitii au fost deja facute, grupul 7 de la Isalnita, altele au fost deblocate, grupul 5 de la Rovinari, hidrocentrala Rastolita.

Una dintre cele mai importante este cea demarata de Romgaz la Iernut, singurul proiect de producere a energiei electrice din ultimii 10 ani derulat de o companie de stat. Aceasta investitie este cu atat mai importanta cu cat in zona de nord a tarii exista doar 20% din capacitatile de productie din Romania, in timp ce acolo se consuma 60% din energia la nivel national. Investitiile vor fi, de acum incolo, punctul central al politicilor de business ale fiecarei companii aflate in coordonarea Ministerului Energiei”, a afirmat Toma Petcu.

Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a sustinut recent, la audierile din Comisia parlamentara de ancheta a activitatii ANRE, ca stocul de gaze realizat pentru iarna este cel mai mic din ultimii 4-5 ani, iar Romania va fi nevoita sa majoreze importurile cu 30% pentru a nu intrerupe consumatorii.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *