Ministrul Finantelor a primit calculele BNR privind impactul taxei pe lacomie: In varianta optimista, doar doua banci ar mai avea profit in 2020. In cel pesimist, niciuna

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Sectorul bancar romanesc ar deveni neprofitabil incepand cu anul 2019, inregistrand o pierdere estimata de 680 milioane lei anul 2019 si de aproximativ 3,4 miliarde lei in anul 2020, arata o scrisoare transmisa Ministrului Finantelor de catre Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, document consultat de HotNews.ro. In plus, numarul de banci care ar ramane profitabile ar fi de 4 pana in anul 2019 (toate de importanta sistemica), respectiv doua pana la finele anului 2020. In scenariul advers ajustat cu includerea taxei de lacomie, nicio banca nu ar mai avea capacitatea de a genera profit in orizontul de analiza, arata documentul, obtinut din surse apropiate Finantelor.

Redam mai jos textul scrisorii:

“Ca urmare a scrisorii Dvs. nr. 104984/19.12.2018, prin care solicitati punctul de vedere al institutiei noastre cu privire la proiectul de ordonanta de urgenta privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, va comunicam, atasat, o serie de consideratii asupra acestuia, impreuna cu estimarea impactului acestuia asupra sectorului bancar. Mentionam ca, avand in vedere timpul scurt avut la dispozitie pentru analiza proiectului, punctul de vedere comunicat prin prezenta are un caracter preliminar.

Totodata, apreciem ca, avand in vedere caracterul dispozitiilor cap. IV din proiect, este necesara solicitarea avizului bancii centrale, in baza prevederilor art.3 alin.(2) din Legea nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, precum si discutarea lor la nivelul Comitetului National pentru Supraveghere Macroprudentiala .

I. Consideratii asupra proiectului

Proiectul de ordonanta de urgenta a fost transmis bancii centrale de Ministerul Finantelor Publice, cu adresa nr.104984/ 19.12.2018, impreuna cu solicitarea de exprimare a opiniei in regim de urgenta.

Proiectul propune modificari ale legislatiei existente si adoptarea unor noi reglementari in domenii diverse, apreciindu-se ca acestea au la baza considerente care “vizeaza interesul general public si constituie situatii de urgenta si extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata”. In ceea ce priveste aspectele de interes pentru Banca Nationala a Romaniei, acestea se regasesc reglementate in Capitolul IV – Instituirea taxei pe activele institutiilor financiar bancare — taxa pe lacomie. Taxa urmeaza sa fie perceputa oricarei institutii financiare in situatia in care media trimestriala a ROBOR in piata depaseste limita de 2%.

Categorii vizate de taxa nou introdusa
a) institutiile de credit, persoane juridice romane, definite astfel, potrivit legii de organizare si functionare;
b) institutiile financiare nebancare, persoane juridice romane, inscrise in Registrul general
c) institutiile de plata, persoane juridice romane, care acorda credite legate de serviciile de plata;
d) institutiile emitente de moneda electronica, persoane juridice romane, care acorda credite legate de serviciile de plata;
e) alte persoane juridice, care desfasoara, potrivit legilor de organizare si functionare, activitati financiare;
f) sucursalele din Romania ale persoanelor juridice straine, din categoria celor prevazute la
lit. a)-e).

Integral pe hotnews.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *