Ministrul Finantelor: Imi doresc ca ANAF sa se implice mai mult

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Finantelor Publice, Ionut Misa, sustine ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ar trebui sa se implice mai mult si „sa arate ca se poate face mai mult”, in conditiile in care exista un deficit pe incasari in primele sase luni ale acestui an, informeaza AGERPRES.

„Este adevarat (ca nu sunt multumit de activitatea ANAF n.r.). Avem un deficit de incasari pe primele sase luni. Eu am experienta in ANAF de 18 ani si stiu. Eu imi doresc ca ei sa se implice mai mult si sa arate ca se poate face mai mult”, a spus Misa, intr-o emisiune la Digi24.

El a precizat ca in iulie TVA-ul de rambursat s-a acordat integral.

„In iulie cred ca a fost un cumul de factori care au contribuit la aceasta realizare exceptionala a incasarilor, o depasire de plan cu 319 milioane, in conditiile in care, vreau sa mentionez, ca TVA-ul de rambursat s-a acordat integral. (…) Eu sunt optimist si cred ca o sa recuperam deficitul realizand planul de incasari”, a mai aratat ministrul Finantelor.

Executia bugetului general consolidat s-a incheiat, pe primul semestru al acestui an, cu un deficit de 6,3 miliarde lei, respectiv 0,77% din PIB, fata de deficitul de 3,9 miliarde lei, respectiv 0,51% din PIB, inregistrat la aceeasi perioada a anului 2016, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice.

Veniturile bugetului general consolidat s-au majorat, in termeni nominali, cu 8,2%, la 117,2, reprezentand 14,4% din PIB, in timp ce cheltuielile au crescut cu 10%, la 123,5 miliarde lei.

Conform MFP, in cazul veniturilor, cresteri s-au inregistrat la incasarile din contributiile sociale (+16,1%), din impozitul pe salarii si venit (+11,5%) si din venituri din capital (+14,2%).

Incasarile din impozite si taxe pe proprietate au scazut cu 5,2% fata de perioada similara din 2016, fiind determinata, in principal, de eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a impozitului pe constructii speciale.

Incasarile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii s-au majorat cu 62,1%, cresterea fiind determinata, in principal, de evolutia incasarilor aferente contributiei datorate pentru medicamente, precum si pentru contractele cost-volum /cost-volum-rezultat finantate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

In ceea ce priveste veniturile din TVA, acestea au inregistrat o scadere cu 4,3% fata de primele sase luni ale anului 2016, pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2016, a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, masura care s-a reflectat in incasari incepand cu luna februarie 2016. Totodata, din februarie 2017 se reflecta in incasari si efectele reducerii cotei standard de TVA de la 20% la 19%.

Pe de alta parte, cheltuielile de personal au crescut cu 19,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, fiind determinate de majorarile salariale acordate incepand cu a doua parte a anului 2016 si in 2017.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2