Ministrul Finantelor: Saptamana viitoare vom intra in Guvern cu propunerea de act normativ privind despagubirile pentru pesta porcina

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministerul Agriculturii va elabora un proiect de act normativ pentru stabilirea mecanismului privind despagubirile ce se vor acorda in cazul pestei porcine africane, proiect ce va ajunge saptamana viitoare pe masa Guvernului, a declarat, marti, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, informeaza AGERPRES.

„Oamenii trebuie sa fie despagubiti, dar si sprijiniti, cand aceasta problema trece, sa isi repopuleze efectivele de suine. S-a discutat despre o despagubire de la un nivel minim de greutate de fiecare animal sacrificat. Ministerul Agriculturii face o propunere de act normativ cu care sa intram saptamana viitoare in Guvern pentru a stabili acest nou mecanism. Ca exemplu, tot este sub 100 kilograme, sa spunem, sa primeasca plata de despagubire la 100 de kilograme. Asta va fi probabil propunerea pe masa Guvernului. Ce va fi peste se plateste la cat e peste, dar nu mai putin de 100 kilograme. (..) Prima de repopulare se va stabili in momentul in care lucrurile se stapanesc. Se va sprijini populatia pentru repopularea in zonele in care animalele au fost sacrificate”, a explicat Teodorovici.

Intrebat care vor fi, concret, sumele pentru despagubire, ministrul Finantelor a reiterat ca acestea vor fi in in propunerea de act normativ pe care Ministerul Agriculturii il va trimite catre MFP.

„Cred ca azi il vom primi de la Ministerul Agriculturii, pentru ca saptamana viitoare sa intre in Guvern”, a precizat Eugen Teodorovici.

Acesta a subliniat ca la rectificare au fost propuse, pe baza calculelor de la Ministerul Agriculturii si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, sumele necesare a fi alocate la rectificarea bugetara.

„Se fac calcule la Ministerul Agriculturii, la ANSVSA. Ce am primit pana azi, am propus la rectificare pentru a fi alocate cateva sume suplimentare. Am dat pentru ANSVSA o propunere de 50 milioane lei in plus, au fost realocari intre institutii cu inca 40 milioane lei catre ANSVSA. Azi, pe baza acestor calcule, acestea sunt sumele, dar, pe masura ce analizele se desfasoara calculele se pot modifica, vom asigura de la buget banii necesari pentru ca oamenii sa fie despagubiti”, a mai spus seful de la Finante.

Conform proiectului privind rectificarea bugetara, publicat luni pe site-ul MFP, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor primeste in plus 149,5 milioane lei, per sold, pentru desfasurarea activitatilor specifice institutiilor subordonate in cadrul Programului pentru eradicarea pestei porcine africane prin care se deconteaza despagubiri pentru animalele sacrificate in vederea prevenirii si combaterii epizootiilor, suma fiind cu 50 milioane lei mai mare fata de cea prevazuta in prima varianta a proiectului de rectificare, din 6 august.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2