Ministrul Justitiei i-a solicitat procurorului general desecretizarea protocoalelor incheiate intre structurile de Parchet si SRI

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, i-a solicitat, luni, procurorului general Augustin Lazar desecretizarea protocoalelor incheiate intre structurile de Parchet si Serviciul Roman de Informatii (SRI), informeaza AGERPRES.

“In data de 19 martie 2018, ministrul Justitiei (…) a solicitat domnului Augustin Lazar, procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in baza prerogativelor constitutionale si a competentelor legale, comunicarea urmatoarelor aspecte: daca si cate protocoale secrete au fost incheiate intre Ministerul Public, Directia Nationala Anticoruptie si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, pe de o parte, si Serviciul Roman de Informatii, pe de alta parte; data incheierii si semnatarii respectivelor protocoale; demararea procedurii legale de desecretizare a continutului acestora”, se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Justitiei, transmis AGERPRES.

Tudorel Toader anunta vinerea trecuta ca va solicita desecretizarea de catre Ministerul Public – DNA a protocoalelor incheiate cu SRI.

Toader a facut acest anunt dupa pe premierul Viorica Dancila a solicitat desecretizarea protocoalelor incheiate intre SRI si alte institutii ale statului.

“Voi vedea care va fi solicitarea doamnei prim-ministru si, daca nu acopera si solicitarea catre Ministerul Public, in limitele competentelor mele legale date de articolul 132 din Constitutie, acela care spune ca procurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului Justitiei, nu cum gresit a spus cineva sub controlul ministrului Justitiei, voi astepta, voi vedea solicitarea doamnei prim-ministru. Daca nu se refera si la partea de Minister Public, in calitate de ministru, luni, la prima ora, voi solicita desecretizarea protocolului sau a protocoalelor”, preciza Toader, la Antena 3.

Potrivit ministrului Justitiei, solicitarea facuta de Viorica Dancila este un pas spre normalitate.

“In opinia mea, inseamna inca un pas spre normalitate, inca un pas spre reglarea raportului dintre autoritatile publice, inca un pas spre ceea ce ne cere statul de drept, sa ne desfasuram activitatea numai pe baza legii si numai in limitele legii. Am discutat astazi cu doamna premier si articolul 3 din Legea 182/2012 spune ca protocoalele secrete nu pot impiedica accesul la informatiile de interes public. Ministerul Public, DNA, orice autoritate nu isi poate desfasura activitatea in afara legii. Or, procurorul isi desfasoara activitatea de urmarire penala numai in baza legislatiei penale. Nu exista un fundament juridic, un temei juridic, care sa-i permita procurorului, indiferent de rangul pe care il are, sa constituie alte premise in desfasurarea urmaririi penale. Eu nu pot decat sa fiu de acord cu solicitarea doamnei prim-ministru. Apelul facut este de ambele parti. S-a adresat SRI, in egala masura trebuie sa ne adresam Ministerului Public – componenta DNA, cealalta parte semnatara a protocolului”, explica Toader.

Tudorel Toader s-a referit si la comunicatul CSAT, in care se arata ca aceasta institutie nu a aprobat, prin hotarari, incheierea unor protocoale intre SRI si DNA.
“Daca CSAT a spus ca nu are competenta desecretizarii, citind comunicatul, se intelege si altceva, ca indirect se recunoaste existenta protocoalelor, ceea ce este un fapt foarte bun. La cel mai inalt rang, ni se spune ca ele exista”, afirma ministrul.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2