Ministrul Mediului spune că nu există suficientă implicare în gestionarea deşeurilor nici măcar la nivelul municipalităţilor

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a subliniat miercuri că nu există suficientă implicare nici măcar la nivelul municipalităţilor în gestionarea deşeurilor, precizare făcută la lansarea Raportului naţional de diagnoză privind calitatea serviciilor publice municipale de către asociaţia Act for Tomorrow şi Societatea Academică din România, informează AGERPRES.

„Semnalele trase de acest raport sunt unele dintre ele foarte crunte, surprind un adevăr pe care noi l-am spus de mai multe ori – că nu există suficientă implicare nici măcar la nivelul municipalităţilor în problema gestionării deşeurilor. Nu cred că nu se poate. Nu cred că tot timpul putem da vina pe alţii. Nu cred că putem să pasăm responsabilitatea de fiecare dată şi acest clasament arată că sunt municipalităţi care se implică şi au rezultate. (…) Acest clasament, dincolo de nominalizarea unor municipalităţi, ne arată această prăpastie între primele şi ultimele municipalităţi, distanţa uriaşă între cei care se implică şi cei cărora nu le pasă”, a spus Barna Tanczos.

El a atras atenţia că ghenele trebuie desfiinţate şi că primăriile trebuie să se implice în acest demers.

Barna Tanczos a mai spus că are în vedere recomandările din raportul lansat miercuri şi că multe dintre ele sunt deja în implementare – de exemplu, finanţarea sistemelor de colectare a deşeurilor voluminoase, care e prevăzută în PNRR.

„Avem deja proiectul pilot aprobat, ghidul este în consultare publică, în luna iulie vom fi gata să lansăm ghidul pentru acele platforme de colectare (…), centre de aport voluntar care pot fi construite. Trebuie să creştem gradul de reciclare şi prin aceste insule inteligente pe care le finanţăm tot din PNRR vor fi peste 13.000 de astfel de insule pentru municipalităţi, oraşe şi peste 550-560 de centre de aport voluntar despre care eu am mai vorbit. În acelaşi timp, lansăm o finanţare pentru creşterea capacităţii de reciclare în România. Cred că această piaţă a deşeurilor e extrem de importantă şi vor fi foarte multe investiţii în viitor în aceste capacităţi. Europa în general şi statele membre trebuie să-şi crească capacităţile de reciclare pentru a face faţă acelui volum de materie primă care va veni din colectare selectivă”, a explicat Barna Tanczos.

El a subliniat că România are nevoie de asemenea finanţări. „Avem un buget de 220 de milioane de euro, un proiect pe un program administrat de AFM pentru creşterea capacităţii de reciclare în toate domeniile, pentru toate tipurile de deşeuri. Probabil vor veni analize şi pe apă, apă uzată. Am aprobat o hotărâre de guvern prin care înăsprim pedepsele pentru soluţiile improvizate pentru tratarea apei uzate acolo unde cetăţenii nu vor să se racordeze la canalizare sau nu au canalizare, acolo venind cu o finanţare de aproape 200 de milioane de euro pentru comunităţile mici, care până acum nu au beneficiat de finanţare pentru apă uzată, inclusiv staţii de tratare locale pentru 50-100 de persoane sau 50-100 de case sau chiar individuale (…) Implementăm şi un sistem naţional de gestionare a acelor gospodării care nu au racordare la sistem de canalizare”, a evidenţiat Barna Tanczos.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu