Ministrul Muncii: Ca sa ajungi sa platesti sume de un miliard de lei vechi pe luna ar trebui sa cotizezi 200 de ani

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Contributiile pentru concedii si indemnizatii in Romania sunt la ora actuala de 0,85% din salariu, ori ca sa ajungi sa platesti sume de un miliard de lei vechi pe luna ar trebui sa cotizeze 200 de ani, a declarat, marti, ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, la TVR1, informeaza AGERPRES.

„Ceea ce se intampla in Romania nu se mai intampla nicaieri in lume. Va dau cuantumul indemnizatiilor in Uniunea Europeana: in Austria — maximum 700 de euro, in Belgia — 770 de euro, Bulgaria — 174 de euro, Cehia — 280 de euro, Croatia — 353 de euro, Estonia — 390 euro, Franta — 392 de euro, iar cel mai mult in Germania — 1.800 euro si noi avem 35.000 de euro in plata. Letonia — 171 euro, Polonia — 90 de euro, Slovacia — 203 euro, Slovenia — 252 de euro si Ungaria — 90 de euro. In timp ce, in Elvetia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Islanda, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Portugalia nu se acorda indemnizatii”, a precizat Vasilescu.

Ministrul Muncii a mentionat ca la ora actuala nu este doar o singura persoana, un barbat din Sibiu care ia lunar o indemnizatie de 35.000 de euro, ci mai multe persoane si mai sunt dosare care vin in plata.

„Noi avem dosare la ora actuala pe care le cercetam inainte de a plati aceste sume de bani. Sunt foarte muti care vin cu aceste sume de 35.000 de euro pe luna pentru ca neexistand un plafon sau o baz[ de calcul foarte clara si calculandu-se la 85% din venituri, totul a fost scapat de sub control. Ma intreba ieri un coleg senator, fostul ministru Liviu Pop, ce ne-am face daca ar fi Messi in Romania si ar avea un venit de 30 de milioane de euro lunar, ar trebui sa-i dam 25 de milioane de euro indemnizatie de paternitate? I-am spus: da, conform legii cum este ea acum. Este clar ca trebuie sa corectam toate acestea”, a explicat Olguta Vasilescu.

Potrivit sursei citate, majoritatea persoanelor din Romania, respectiv 108.000 persoane (mame si tati) primesc indemnizatia minima care este la nivelul sumei de 1.200 de lei, iar cei care sunt cu „indemnizatii uriase” de peste 10.000 de lei sunt aproximativ 600 de persoane.

„Aici nu este vorba de economie ci este vorba de corectitudine pentru ca duse in calcul la nivelul veniturilor 85% este clar ca nu ai contribuit cu 85%. Daca aveti o afacere pe care o vindeti anul acesta, cum este cazul domnului din Sibiu cu 35.000 de euro, si dupa va ganditi sa intrati in concediu de paternitate veti primi indemnizatie de 85% din nivelul veniturilor, dar nu ai contribuit. Ceea ce am observat eu pe ce se vine acum in plata, sunt mame care in ultimele luni de sarcina primesc drepturi de autor pentru ca scriu pe niste bloguri, contribuie intr-adevar la stat cu acesti 0,85%, dar se trezesc in plata cu indemnizatii uriase”, a spus ministrul Muncii.

Intrebata care ar fi motivul pentru care premierul, Sorin Grindeanu, si liderul PSD, Liviu Dragnea nu ar fi de acord, in principiu, cu plafonarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, Olguta Vasilescu a raspuns: „in principiu nici unii nu am fi de acord cu plafonarea sau taierea unor drepturi, dar pe de alta parte aici nu cred ca mai este vorba de niste drepturi”.

„Acum lucram pe trei scenarii: daca plafonam la suma de 8.000 de lei care zic ca este indestulatoare si e mai mult decat in Uniunea Europeana, avem varianta ca sa se plafoneze pana la 8.000 de lei si daca intr-adevar sunt cu venituri mult mai mari la restul peste 8.000 de lei sa se calculeze la nivelul contributiilor sau sa se calculeze de la inceput pana la sfarsit pe nivelul de contributivitate. Acum facem toate calculele si cand le vom finaliza vom anunta public”, a mai spus Olguta Vasilescu.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole