Ministrul Muncii, despre dublarea salariilor bugetarilor: Cresterile sunt exact cum scrie in programul de guvernare, pe 4 ani

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Cresterile salariale ale bugetarilor, cu 56% in medie, sunt exact cum scrie in programul de guvernare, pe urmatorii 4 ani, si oricine are neclaritati poate citi programul de guvernare, a scris luni pe Facebook ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, informeaza AGERPRES.

„Ca sa fiu foarte clara, desi aveam senzatia ca s-a inteles si ca e logic: cresterile salariale ale bugetarilor, cu 56% in medie, sunt exact cum scrie in programul de guvernare, pe urmatorii 4 ani. Nu vom avea situatii in care salariile sub 4.000 lei, care se dubleaza, pe medie, sa depaseasca salariile care sunt acum in plata la 7.000. Sunt praguri clar delimitate de la o clasa la alta.

De altfel, observ ca rugamintea ca anexa cu salariile din Armata si Ordine publica sa nu fie data presei pana nu devine finala ca urmare a negocierilor a ramas doar deziderat si a „scapat” in presa. De acolo, oricine poate vedea cum se calculeaza salariile pana in 2021. Cu precizarea ca anexa nu e finala, pana nu avem acordul final cu sindicatele si nu se aproba in Parlament. P.S. Cine are neclaritati poate citi programul de guvernare”, scrie ministrul Muncii.

Presedintele Comisiei pentru munca a Camerei Deputatilor, social-democratul Adrian Solomon, a afirmat luni ca in programul de guvernare al PSD se prevede o crestere etapizata a salariilor bugetarilor, sustinand ca declaratia ministrului Muncii, Lia Olguta Vasilescu, referitoare la dublarea salariilor, este probabil o greseala de comunicare.

„In programul de guvernare este scris foarte clar ca in patru ani cresterea va fi de 46%. Asta cu dublarea nu stiu de unde a iesit, probabil este o greseala de comunicare. Aveti rabdare ca va fi o chestiune sustenabila si nu va speria nici pe cei din mediul privat, nici pe bugetari. (…) Pe programul de guvernare spune foarte clar ca aceste grile vor fi la maximum prevazut, unii au ajuns deja la maximum prevazut. (…) O parte au si primit maririle, in administratie s-au dat 20%, in alte domenii s-au dat 15%, poate ca de la 1 iulie nu vor primi acele categorii, vor primi cei care nu au primit”, a spus Solomon, la Parlament.

El a sustinut ca o dublare a salariilor este realista doar pentru cei cu salarii de 1.000 de lei net.

„Daca vorbim de cei care au acum 1.000 de lei net probabil ca dublarea va fi realista, dar pentru cei care au peste 2.000 — 3.000 de lei va fi imposibil sa o facem”, a afirmat Solomon.

De asemenea, presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat luni ca inca din legislatura trecuta s-a stabilit ca majorarea salariilor in sistemul public, prin legea salarizarii unitare, sa se faca etapizat, dar a precizat ca nu a avut o discutie cu ministrul Muncii pe aceasta tema, pentru a vedea care sunt posibilitatile in prezent.

„Cred ca in discutie ar fi trebuit o precizare pentru opinia publica: aceste majorari de salarii banuiesc ca nu vor fi facute dintr-o data, pentru ca evident bugetul nu cred ca poate sa le sustina. Dar spun acest lucru cu o anumita rezerva, pentru ca nu m-am consultat cu doamna ministru (al Muncii — n.r.).

Banuiesc ca dansa a discutat cu Ministerul de Finante pentru a vedea posibilitatile si stiu ca, initial, cand noi am discutat inca din legislatura trecuta despre un proiect de lege de salarizare unica, am convenit ca acest lucru se va face etapizat, in asa fel incat, evident, efortul sa poata sa fie sustinut de buget”, a spus Tariceanu, intrebat de jurnalisti ce opinie are cu privire la o eventuala dublare a salariilor in sectorul bugetar.

Reactiile liderilor politici vin dupa ce ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a declarat la Romania TV ca de luni (6 martie) incep discutiile cu sindicatele din ordine publica si sanatate despre legea salarizarii unitare.

Potrivit acesteia, veniturile pana la pragul de 4.000 lei ar urma sa se dubleze, iar cele care depasesc acest nivel sa se majoreze cu 45%. „Pana la pragul de 4.000 lei salariile se dubleaza, dupa 4.000 lei este o crestere cu 45% a salariilor, iar dupa pragul de 7.000 lei sunt cresteri, dar nu foarte mari”, a afirmat ministrul Muncii.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2