Ministrul Muncii: Sporurile vor fi plafonate la 30% in noua lege a salarizarii

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, sustine ca prin noua Lege a salarizarii unitare vor scadea doar salariile „bugetarilor de lux”, care au avut pana in prezent „un salariu urias”, in timp ce toate sporurile din sistem vor fi plafonate la 30%.

„Mai sunt salarii care vor scadea. Sunt acei bugetari de lux pe care nu i-a mai controlat nimeni. Nu mai poate nimeni sa treaca peste conducatorul de institutie. Nu mai poate nimeni sa mai treaca, de asemenea, peste ceea ce se s-a plafonat de un auditor de exemplu dintr-un minister fata de un auditor al Curtii de Conturi sau fata de un auditor dintr-o alta institutie. Am incercat sa nu scadem niciun salariu in plata in România. Repet, sunt exceptii la acei bugetari de lux, dar nu cred ca va plânge cineva, pentru ca pâna acum au avut un salariu urias”, a declarat Olguta Vasilescu la un post de televiziune, citat de Agerpres.

Aceasta a precizat ca in noua Lege a salarizarii toate sporurile vor fi plafonate la 30% pentru a termina cu „sarabanda asta a sporurilor”.

„Pâna acum a fost un salariu generalizat al sporurilor. De exemplu, aveam un salariu de 1.000 de lei, dar sporurile puteau sa fie la 2.000, la 3.000 de lei si veniturile erau de 4.000 de lei. Un venit mincinos pâna la urma sau un salariu mincinos. Le-am plafonat pe toate la 30%, ca sa terminam cu sarabanda asta a sporurilor si sa stii foarte clar ce ai in plata”, a explicat ministrul Muncii.

Potrivit sursei citate, anvelopa financiara pentru legea salarizarii unitare de la care se porneste este de 63,5 miliarde de lei, la care anual se mai adauga anual 10 miliarde de lei.

„Pornim de la o anvelopa de 63,5 miliarde de lei cu tot ceea ce s-a pus anul acesta, iar pâna la finalul lui 2020 este vorba de 10 miliarde de lei anual. Am mai introdus niste institutii in Legea salarizarii unitare care erau exceptate si nu am inteles niciodata de ce. Exceptii puteau face doar ASF si BNR. Aici a fost si o recomandare a Comisiei Europene ca sa aiba salariile cât mai aproape de media din UE, in schimb erau alte institutii din România care nu se supuneau legii salarizarii unitare si salariile erau uriase”, a adaugat Vasilescu.

In ceea ce priveste decizia Curtii Constitutionale prin care personalul care beneficiaza de aceleasi conditii sa fie salarizat la nivelul salariului de baza, ministrul Muncii a afirmat ca acest lucru ar fi creat dezechilibre in sistem si nu poate fi sustinut financiar.

„Ne-am trezit cu un impact pe buget de 2 miliarde de euro calculat de Curtea de Conturi, ni s-au trimis adrese la toate ministerele ca sa vedem care este impactul asupra bugetului de stat, efectul pe care l-ar avea acea decizie a Curtii Constitutionale, daca s-ar aplica in totalitate. De aceea si stresul pe care il avem ca sa terminam pâna la 1 iulie sa fie adoptata sa intram pe o noua legislatie foarte clara si foarte coerenta pentru toata lumea, iar salariile sa nu mai fi diferentiate. Nu se va corecta sistemul pâna la nivelul anului 2020, el va merge mai departe inca un an ca sa putem sa ajungem acolo unde ne-am dorit, adica vine o etapa, a doua a legii salarizarii, iar noi abia in anul 2022 putem sa spunem ca s-au achitat toate inechitatile din sistem”, a mai spus ministrul Muncii.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2