Ministrul Pintea anunta control la Spitalul din Sighetu Marmatiei: Aveam programata vizita pentru luni

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, va face lunea viitoare un control la Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei din judetul Maramures.

Sorina Pintea a declarat marti pentru AGERPRES ca vizita la unitatea medicala de la Sighetu Marmatiei era una deja programata.

”Aveam programata vizita pentru luni. Asa cum am efectuat vizita la Poiana Mare (n.r. – Spitalul de Psihiatrie Cronici Poiana Mare), urmeaza cea de la Sighet, Socola, dar si altele”, a spus ministrul.

Centrul de Resurse Juridice si Asociatia Tonal au solicitat marti deplasarea si interventia de urgenta a ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, la Spitalul Municipal din Sighetu Marmatiei, aducand in atentie o serie de nereguli constatate la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap (fosta sectie de dermatologie din curtea Spitalului Municipal) si la Sectia de psihiatrie I Barbati din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmatiei.

Cele doua organizatii au atras atentia ca la CRRPH Sighetu Marmatiei (centrul din curtea Spitalului Municipal) opt persoane cu dizabilitati psihosociale si intelectuale ar fi inchise in cinci custi, iar unele au fost gasite legate cu camasi si fasii din carpe.

“Canalizarea se deversa in spatele cladirii, pe sol, generand un miros pestilential de fecale in curtea in care beneficiarii ar trebui sa isi petreaca timpul. Nu exista personal specializat si singurii care ar fi putut desfasura activitati cu cei 30 de beneficiari ai centrului erau o asistenta medicala si trei infirmieri. Singurele informatii disponibile la fata locului erau exclusiv de ordin medical; nu au fost prezentate planurile de interventie psiho-sociala” – sunt alte abateri sesizate de CRJ.

La Sectia de Psihiatrie I “Barbati” Sighetu Marmatiei, CRJ semnaleaza: “conditii insalubre”, aglomerare, lipsa de personal specializat, “subfinantare importanta”; situatii cu risc ridicat de vatamare, autovatamare si agresivitate; “dificultati procedurale majore” in internarea pacientilor, in relatia cu serviciul de ambulanta; terapie exclusiv medicamentoasa (fara programe psihoterapeutice); “dificultati in gestionarea internarilor” nevoluntare; discriminare pe criterii diagnostice prin aglomerarea sectiilor de psihiatrie de la Sighetu Marmatiei, cu cea mai grea cazuistica din Maramures.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1