Ministrul Pintea trage un semnal de alarma cu privire la criza de sange

Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, prezenta marti la Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti, a tras un semnal de alarma privind criza de sange, informeaza AGERPRES.

„In general, in lunile de vara, Bucurestiul si nu numai se confrunta cu o majora criza de sange. Este vorba de perioada concediilor, sunt multe accidente rutiere, sunt operatii planificate, astfel incat nevoia de sange este foarte mare, iar numarul donatorilor scade. In mod normal, pentru a asigura necesarul de sange in Bucuresti, ar fi nevoie de 300 – 400 de donatori pe zi. Azi dimineata, pana la aceasta ora, erau inscrisi 140, ceea ce e absolut insuficient. Asta inseamna foarte multe probleme, de aceea prezenta mea aici impreuna cu doamna director e practic un semnal de alarma si o rugaminte pentru cei care pot sa doneze sa o faca”, a spus Pintea.

Ea a precizat ca in toata tara exista aceasta problema in perioada de vara, dar cel mai acut se resimte in Bucuresti.

Intrebata de jurnalisti ce se poate face pentru a rezolva problema, ministrul a declarat: „In primul rand, oamenii sa vina sa doneze, in al doilea rand, cei din centrul de transfuzii, cu ajutorul nostru, vor porni cabinetele mobile de recoltare”.

Pintea a afirmat ca din punct de vedere legislativ este posibil sa fie nevoie de cateva modificari, la care se lucreaza in prezent.

Ministrul a mai spus ca propunerea de modificare legislativa face referire la reorganizarea sistemului de transfuzii din Romania, a centrelor de transfuzii judetene.

„In acest moment exista centre de transfuzii judetene. Vom stabili opt centre de transfuzii pe regiuni de dezvoltare, pe care ulterior le vom transforma inclusiv in centre de colectare a plasmei (…). Cand spuneam de reorganizare ma refeream inclusiv la faptul ca vom putea aduce personal, adica organiza concursuri care in acest moment – stiti bine – in institutiile publice sunt blocate, adica la doua posturi vacante se scoate un post la concurs (…) Anul acesta vom reorganiza, iar de anul viitor vor incepe concursurile”, a informat Pintea.

Doina Gosa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti, a indemnat oamenii sa doneze sange.

„Ieri am avut 120 de intrari, ceea ce pentru noi este catastrofal, pentru ca donatorii care intra sunt triati in urma selectiei, a testarilor si raman 70-80 de pungi (…) impartiti la 60 de spitale. (…) Noi ca sa stam confortabil ar trebui sa avem 500 de oameni aici, deci 500 de oameni ar trebui sa vina zilnic sa doneze sange (…) Avem solicitari pe care nu le putem onora, in special la trombocite, pentru ca trombocitele au durata de viata scurta, de cinci zile, si nu putem sa facem stoc si la grupele negative (…) Jumatate putem sa onoram din cat ne cer spitalele si operatiile se amana, asiguram urgentele, cu greu si pe acelea”, a semnalat Gosa.

Ea a mentionat ca exista un centru mobil, insa a fost suspendat pentru o perioada de trei saptamani colecta mobila ca sa poata si soferii sa-si ia concediu.

„Doi soferi merg pe colecta mobila (…) Un sofer trebuie sa mearga dupa sange, pentru ca noi nu ne descurcam singuri sa asiguram sangele in Bucuresti si atunci trimitem soferul in fiecare zi in centrele limitrofe (…). Aducem (sange – n.r.) de la Ploiesti, de la Pitesti, de la Slobozia, de la Buzau, de la Galati, deci de la centrele care sunt cat de cat in apropiere si uneori ni se intampla cand avem o grupa de RH negativ sa mergem pana la Arad, de exemplu”, a declarat Gosa.

Conform acesteia, centrul are mai putin de jumatate din personalul pe care ar trebui sa-l aiba.

Intrebata de jurnalisti referitor la faptul ca timp de trei saptamani colecta mobila a fost suspendata, ministrul Pintea a declarat: „Dansa (Gosa n.r.) a cerut ajutor si ne gandeam sa detasam, de exemplu, de la Ambulanta, pentru ca trebuie sa fie oameni pregatiti. Din pacate, si acolo se merge in concediu. Avem in aceasta perioada doua zone mari de interes din acest punct de vedere – judetul Constanta, de fapt Dobrogea, cu afluxul de turisti; Untold-ul de la Cluj, pentru care am mobilizat echipaje de ambulanta din jurul Clujului. Vom detasa si la Constanta de saptamana viitoare alte echipaje, deci e un pic greu sa redistribuim”, a spus Pintea.

Ea a mentionat ca si la Ambulanta e deficit de personal. „Nu avem ambulante suficiente, pentru ca au fost blocate achizitiile, am vorbit cu domnul Arafat si mi-a spus ca practic licitatiile au fost deblocate (…) Procedurile ma fac sa cred ca mai repede de toamna nu o sa avem ambulante noi. (…) Se va pune problema personalului suplimentar si cu siguranta se va rezolva, pentru ca nu vom lasa echipajele fara personal, dar sa vedem intai ca se semneaza contractele de furnizare”, a adaugat Pintea.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole