Ministrul Rafila afirmă că nu există un calendar al relaxărilor

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că nu există un calendar al relaxărilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19, având în vedere că situaţia în secţiile de terapie intensivă este în continuare „serioasă”, informează AGERPRES.

„Trebuie să existe o tendinţă descrescătoare consolidată care să permită luarea acestor decizii. (…) Nu avem un astfel de calendar (al relaxărilor). Deocamdată, nu avem motive să avem un astfel de calendar, pentru că situaţia în spitale este serioasă în continuare în secţiile de terapie intensivă. Totuşi, uitându-ne la modul în care numărul de cazuri scade, sigur că o să ne punem această problemă a ridicării stării de alertă în perioada următoare, dar, până se ridică starea de alertă, sigur că anumite restricţii cum ar fi, de exemplu, utilizare măştii în aer liber s-ar putea renunţa la ele sau, ştiu eu, creşterea gradului de ocupare a unor instituţii care organizează evenimente, dar numai în corelaţie cu evoluţia reală. Evoluţia reală s-a schimbat. Nu mai este legată de numărul de cazuri care se înregistrează zilnic, ci este legată de numărul de pacienţi din spitale şi cei din secţiile de terapie intensivă”, a explicat ministrul.

El a menţionat că restricţia de a purta mască de protecţie pe stradă ar putea fi ridicată, probabil, într-un interval de 2-3 săptămâni, „dacă numărul de cazuri scade consistent şi începe acea scădere a cazurilor din secţiile de terapie intensivă”.

Potrivit lui Rafila, zilnic apar variante ale noului coronavirus, însă ele nu rezistă „competiţiei” cu tulpinile care se transmit rapid.

„Adică variantele care se transmit ceva mai lent nu rezistă în faţa competiţiei cu variantele care se transmit foarte rapid. Din fericire, variantele care se transmit foarte rapid, inclusiv Omicron, demonstrează şi o patogenitate mai mică şi aceasta este evoluţia naturală pentru orice pandemie cu acest tip de virusuri”, a menţionat ministrul Sănătăţii.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2