septembrie 19, 2021

Ministrul Sanatatii: Cred si sper ca a scazut coruptia din spitale; mai sunt cazuri punctuale

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat miercuri, la Piatra-Neamt, ca spera si crede ca a scazut coruptia din spitalele publice, dar ca mai exista cazuri punctuale, informeaza AGERPRES.

Reactia ministrului vine dupa ce patru medici ortopezi din Spitalul Judetean de Urgenta Piatra-Neamt si singurul medic ortoped din policlinica spitalului au fost retinuti, marti, de Directia Generala Anticoruptie, fiind suspecti de luare de mita.

Intrebata daca mai exista coruptie in spitale, Sorina Pintea a raspuns: ‘In calitate de ministru al Sanatatii ar trebui sa spun ‘nu, totul este extraordinar, nemaipomenit’. Am mai declarat ca inca avem o problema cu platile informale, ca inca avem o problema cu modul in care ne comportam cu pacientii daca nu primim ceva. Este un lucru care este evident. Eu cred si sper ca este in scadere, dar mai sunt cazuri punctuale. Ce s-a intamplat la Neamt nu as dori sa comentez foarte mult, deja sunt organe de ancheta care verifica aceste aspecte. (…) Acest lucru nu s-ar fi putut intampla daca cineva nu ar fi vrut sa fie pensionat ilegal, pe nedrept. Vorbim de o cardasie intre unii si altii. Pacientii care se duc la medic pentru ca sunt cu adevarat bolnavi nu au de ce sa aiba increderea zdruncinata. Medicii au salarii corespunzatoare de la 1 martie 2018. Si de o parte, si de alta s-a gresit. Mesajul meu este sa ne comportam corect, in limitele legalitatii’, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul Sanatatii a adaugat ca pentru situatia de la Sectia de ortopedie a spitalului din Piatra-Neamt solutia este redistribuirea cazurilor urgente la alte unitati sanitare.

‘Singura chestiune care ma deranjeaza este faptul ca nu stim cum va fi influentat actul medical. Au ramas doar doi doctori pe sectie si vom avea o discutie cu presedintele CJ si managerul spitalului sa vedem ce se va intampla. In prima faza, vom redistribui cazurile’, a adaugat Pintea.

La randul sau, presedintele CJ Neamt, Ionel Arsene, a declarat ca nu stie daca anchetatorii au luat cea mai buna decizie atunci cand i-au retinut pe cei patru medici ortopezi din spital, lasand sectia sa functioneze doar cu doi medici.

‘Fara sa iau apararea nimanui, cred ca orice om poate inca in Romania sa beneficieze de prezumtia de nevinovatie. Cred ca heirupismul acesta in a plimba oamenii cu catuse prin fata camerelor ar trebui sa inceteze in Romania, pentru ca metodele astea bolsevice nu cred ca mai au sens in anii nostri. Cred ca acesti medici, daca au gresit, vor fi trasi la raspundere, vor fi cercetati si judecati. Trebuie sa ne uitam prima data daca nu cumva punem in pericol viata oamenilor, pentru ca a lasa o sectie intreaga doar in doi medici nu stiu daca a fost cea mai buna masura pe care au putut sa o ia cei care au intervenit acolo. Inca o data spun, fara sa apar pe nimeni, cred ca prezumtia de nevinovatie trebuie sa functioneze in Romania’, a sustinut Ionel Arsene.

Patru medici ai Sectiei de ortopedie a Spitalului Judetean de Urgenta Piatra-Neamt si medicul ortoped al policlinicii spitalului au fost retinuti, marti, de Directia Generala Anticoruptie, in urma unor perchezitii la cele doua unitati sanitare, dar si la locuintele acestora.

Medicii din spital sunt suspectati ca ar fi conditionat actul medical de primirea unor sume de bani iar cel din policlinica, de faptul ca primea mita pentru eliberarea unor certificate medicale necesare pensionarii pe caz de boala.

In urma perchezitiilor au fost identificate si ridicate inscrisuri relevante pentru cauza, precum si importante sume de bani.

Unul dintre medicii retinuti de DGA a fost condamnat in 2015 la o pedeapsa de doi ani si doua luni de inchisoare cu suspendare pentru luare de mita si i s-a interzis exercitarea profesiei timp de un an. Dupa expirarea perioadei de suspendare, medicul s-a reangajat la Spitalul Judetean de Urgenta Piatra-Neamt, tot la Sectia de ortopedie.

Procurorul de caz va stabili ce masuri preventive va impune sau daca va solicita instantei de judecata emiterea unor mandate de arestare.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2