Ministrul Sanatatii despre diminuarea salariilor din sistem: Cu 3% dintre angajati avem probleme, dar nu probleme mari

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat joi ca exista probleme cu 3% dintre angajatii din sistem in privinta salariilor, in sensul ca acestea vor fi diminuate incepand cu luna martie, precizand ca este vorba de cei din aparatul central, informeaza AGERPRES.

“Am facut de dimineata acest studiu de impact. Pot sa va spun ca avem 3% cu probleme, dar nu cu probleme mari. Este vorba si de interpretarea legislatiei. (…) La consilieri salariul va scadea cu aproximativ 23%, dar este normal. Consilierii la cabinetele demnitarilor trebuie sa aiba acelasi salariu peste tot. (…) Ajustarea s-a facut si la nivelul functiilor de conducere din cadrul ministerului, ceea ce mi se pare echitabil”, a spus Pintea, intr-o conferinta de presa.

Ea a aratat ca in acest an salariile personalului medical vor inregistra cresteri semnificative.

“Salarizarea din domeniu va ajunge pentru prima data aproape de nivelul inregistrat in UE, astfel incat unele salarii vor depasi 4.000 de euro dupa maririle de la 1 martie”, a spus Pintea.

Ea a dat exemplu faptul ca incepand cu 1 martie salariile de baza ale medicilor si asistentilor medicali vor creste fata de luna ianuarie intre 70% si 172%, astfel incat un medic primar din unitati sanitare clinice va ajunge sa castige un salariu net de 9.106 lei in luna martie. Ministrul a precizat ca salariile nete nu au cuprinse sporurile acordate pentru orele de garda si pentru conditii, care pot dubla salariul net. Ea a indicat ca in luna martie un asistent medical, cu studii superioare, din unitatile sanitare clinice va avea un salariu de 3.040 de lei.

Ministrul Sanatatii a aratat ca medicii rezidenti vor beneficia de cresteri salariale semnificative, iar pana la intrarea in vigoare ale prevederilor legii salarizarii unitare in luna martie vor beneficia de bursele de rezidentiat. Incepand cu luna martie salariile de baza brute ale acestora vor creste intre 151% si 287%, in functie de specialitate. Acestia vor beneficia tot din martie de norma de hrana, potrivit ministrului.

Pintea a precizat ca exista si cresteri usoare sau salarii la fel pentru farmacisti si asistentii principalii.

Despre directorii din sanatate publica, ministrul a indicat ca vor fi facute propuneri astfel incat acestia sa fie platiti ca medici.

Ea a indicat ca exista salarii mai mici fata de cele initiale, dar ca au fost ajustari care trebuiau realizate ca urmare a legii salarizarii care este una unitara. In acest context, ministrul a precizat ca este vorba de cei care lucreaza in laboratoare.

“Sunt o parte care au o crestere usoara, sunt o parte care din calculele noastre rezulta ca vor lua mai putin pe anumite categorii”, a spus Sorina Pintea.

Cu privire la medicii de familie, ea a mentionat ca bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a fost modificat, astfel incat acestia vor beneficia de o crestere a punctului semnificativa.

Ministrul Sanatatii a dat asigurari ca exista bani la buget pentru cresterile salariale.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *