Ministrul Sanatatii-Proiect in dezbatere, care va facilita accesul la tratament al pacientilor cu maladii invalidante, cornice grave

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat ca va fi pus in dezbatere publica un proiect de ordin care va facilita accesul la tratament al pacientilor cu maladii invalidante, cronice grave sau care le pun viata in pericol, relateaza Agerpres.

“Pe Transparenta decizionala veti putea vedea modificarea unui ordin pentru a facilita accesul pacientilor suferinzi de maladii invalidante, cronice grave, ori maladii care se considera ca le pun viata in pericol si care nu pot fi tratati corespunzator cu ajutorul unui medicament autorizat la medicamente neautorizate dar care devin disponibile din considerente umanitare. Producatorul pune la dispozitia pacientului tratamentul de ultima instanta pana la momentul in care medicamentul va fi autorizat de punere pe piata din Romania. De asemenea, tot prin acest ordin exista posibilitatea la nivel de pacient sa i se prescrie un medicament neautorizat, dar care are studii clinice in faza a doua finalizate. Avem si posibilitatea de a-l deconta. Deci, pana la urma, cromoglicatul pe care l-am promis pe lista de compensate in final va ajunge. Sigur, vor fi dezbateri publice. (…) Nu plec de la Ministerul Sanatatii pana ce acest ordin nu va fi semnat, poate chiar saptamana viitoare”, a declarat Sorina Pintea, la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Sorina Pintea a precizat ca Centrul European de Excelenta in Mastocitoza de la SUUB, coordonat de prof. Horia Bumbea, este in top 5 in Europa.

“Am elaborat proceduri pentru vaccinarea copiilor cu mastocitoza, la Spitalul “Marie Curie” este un centru de vaccinare, iar procentul acestor copii vaccinati este de 98% – avem 87 de copii. Apoi am elaborat criteriile de incadrare in grad de handicap in mastocitoza diferentiate pe adulti si copii”, a explicat ministrul interimar al Sanatatii.

Reprezentatul Asociatiei Suport Mastocitoza Romania, Nicoleta Vaia, i-a multumit reprezentantului MS pentru demersul sau.

“Incepand din Cehia pana in Atena suntem singurii care au un Centru European de Excelenta. Pacientii din Ungaria, de exemplu, primesc traducerile a ceea ce medicii romani spun de la pacientii de etnie maghiara din Romania. Ei sunt in Grupul de Mastocitoza si ne-am oferit voluntari sa le traducem. Sunt pacienti de origine turca ce primesc de la pacientii care vorbesc limba turca din Asociatia de Mastocitoza traducerile si indicatiile terapeutice ale medicilor romani. Si pentru pacienti din Ucraina, Rusia indeplinim aceeasi functie”, a afirmat Vaia.

Centrul European de Excelenta in Mastocitoza din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, cu sprijinul Asociatiei Suport Mastocitoza Romania, a organizat vineri cea de a doua editie a Conferintei “Ziua Internationala de Constientizare a Mastocitozei si a Bolilor Mastocitare”.

Conf. univ. Horia Bumbea a afirmat ca, in ultimii doi ani, s-a dublat numarul pacientilor cu mastocitoza care s-au adresat SUUB.

“In ultimii doi ani, ne-am dublat numarul de pacienti cu mastocitoza care s-au adresat Spitalului Universitar. Acest lucru spune foarte multe, este inca foarte putin insa. Avem 60 de pacienti cu mastocitoza sistemica la adulti in toata Romania. Am vorbit cu colegi din Danemarca, ei au 500. Diferenta de populatie este mare, va dati seama cati pacienti cu mastocitoza sunt neidentificati in Romania”, a spus Bumbea.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1