Ministrul Sanatatii: Vrem majorarea sumei pe care o alocam medicamentelor, astfel incat taxa de clawback sa scada

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat marti, la Iasi, ca joi va fi promovata hotararea de Guvern privind majorarea sumei care va fi alocata medicamentelor, astfel incat taxa de clawback sa scada, informeaza AGERPRES.

“In mod normal, anual ministerul Sanatatii trebuie sa faca corectii de preturi. Din 2015 nu s-a mai facut corectia preturilor la medicamente, am facut-o noi anul acesta. De la 1 ianuarie se aplica noile ordini de pret. In trimestrul patru, chiar joi, vom promova hotararea de Guvern cu majorarea sumei pe care o alocam medicamentelor, astfel incat taxa de clawback sa scada, sa scada presiunea asupra firmelor, inclusiv asupra firmelor care aduc medicamente mai ieftine, astfel incat sa nu mai existe aceasta problema presanta. Discutam si despre aplicarea clawback-ului diferentiat, tot pentru a putea avantaja, intr-un fel, medicamentele ieftine”, a declarat jurnalistilor ministrul Sanatatii.

Intrebata despre situatia medicamentelor oncologice, Sorina Pintea a spus ca in acest moment nu cunoaste situatia reala a unuia dintre ele.

“In ceea ce priveste lipsa oncologicelor, haideti sa va dau un exemplu. Nu cunosc, in acest moment, situatia reala a cisplatinului. Stiu doar ca saptamana trecuta mai existau inca patru solutii cu aceeasi substanta activa, dar nu inteleg de ce nu se scriu aceste medicamente. Repet, aceeasi substanta activa, alta denumire comerciala.
M-a sunat o jurnalista din Craiova ieri. Mama ei lucreaza la Spitalul Judetean, medic oncolog. Avea nevoie de doua fiole Asparaginase pentru un pacient de acolo. Va imaginati, a ajuns sa sune la mine, era o disperare. Avem nevoie de aceste doua fiole. Am sunat la UNIFARM, care este unitatea care distribuie si mi-a spus: am comanda de la Craiova de o luna jumatate. Nu a venit nimeni sa ridice Asparaginase. Este un caz real”, a spus Pintea.

Conform acesteia, exista si perioade cu discontinuitati privind obtinerea medicamentelor, generate probabil de “politica de pret, rea vointa, indolenta”.

“Atunci cand furnizorul nu poate sa aduca medicamente la pretul mic nu a fost data sa nu semnez o autorizatie de nevoi speciale. Bineinteles ca se pot aduce medicamente cantitati limitate la preturi mai mari, la preturile pe care le gasesti pe piata. Exista si probleme de discontinuitate generate, probabil, de politica de pret, exista si rea vointa si exista si indolenta”, a declarat ministrul Sanatatii.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2