Ministrul Transporturilor: Aeronavele Boeing 737 MAX din contractul TAROM nu au fost construite

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Constructia aeronavelor Boeing 737 MAX din contractul TAROM va incepe la sfarsitul anului 2020 – inceputul lui 2021, iar daca vor fi constatate anumite probleme acestea vor fi rezolvate, a declarat, miercuri, ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, informeaza AGERPRES.

“Agentia Europeana de Siguranta a Aviatiei a dat o decizie in cursul zilei de ieri cu interdictia acestor avioane Boeing 737 MAX. Contractul de la TAROM prevede achizitionarea a cinci aeronave, cu termen de livrare 2023. Constructia lor propriu-zisa va incepe la sfarsitul anului 2020, inceputul lui 2021. Avem acum o investigatie in desfasurare. Trebuie sa vedem ce spune investigatia si, bineinteles, daca sunt anumite probleme, automat vor fi si rezolvate. Nu sunt aeronave care deja sunt construite”, a spus Cuc, la Romania TV.

Compania aeriana TAROM a transmis miercuri ca Directiva Agentiei Europene pentru Siguranta Aviatiei (EASA) de a suspenda zborurile cu aparatele Boeing 737 MAX 8 si 9 nu o afecteaza, pentru ca nu opereaza cu astfel de aeronave.

Potrivit operatorului aerian national, la ora actuala, TAROM opereaza o flota de 25 de aeronave, iar aeronavele comandate, de tip 737 MAX 8, sunt programate sa intre in constructie la finalul anului 2021.

“Directiva EASA de a suspenda zborurile cu aparatele Boeing 737 MAX 8 si 9 nu afecteaza compania TAROM, pentru ca nu operam astfel de aeronave. Aeronavele comandate de TAROM, tip 737 MAX 8, sunt programate de intre in constructie la finalul anului 2021. Nu dorim, sub nicio forma, sa speculam asupra unor aparate de zbor care inca nu exista. Asteptam, cu interes, concluziile investigatiilor referitoare la tragedia din Etiopia. Echipele tehnice TAROM si echipajele noastre garanteaza siguranta totala a zborurilor noastre. Ne exprimam regretul profund fata de tragedia produsa in Etiopia. Este un eveniment devastator pentru intreaga lume, un eveniment care are ecouri puternice, in special in lumea aviatiei civile”, se arata in comunicatul companiei.

Reprezentantii companiei aeriene precizeaza, totodata, ca sunt atenti permanent la comunicarile oficiale venite din partea autoritatilor si constructorilor de aeronave.

“TAROM constientizeaza nevoia stringenta de informatii referitoare la siguranta aeronautica, mai ales in contextul producerii tragediei ariene din Etiopia. Transmitem, cu acest prilej, un mesaj de siguranta totala tuturor pasagerilor nostri. Ne bazam pe faptul ca transferul de incredere care se produce in momentul in care orice pasager urca la bordul unei aeronave TAROM este si va ramane intact, inclusiv in acest context care provoaca proliferarea multor speculatii si incertitudini in spatiul public. Compania TAROM este in permanenta atenta la comunicarile oficiale venite din partea autoritatilor si constructorilor de aeronave. Mentinem un dialog constant cu toate partile implicate in asigurarea sigurantei zborurilor noastre”, noteaza oficialii operatorului aerian.

Agentia Europeana pentru Siguranta Aviatiei (EASA) a decis, marti, suspendarea tuturor zborurilor in Europa cu avioane Boeing 737 MAX, in urma tragediei aviatice produse duminica in Etiopia, relateaza agentia Reuters.

Intr-un comunicat emis de EASA se mentioneaza ca aceasta ”masura de precautie” se aplica de marti incepand cu ora 19:00 GMT si vizeaza ambele modele de Boeing 737 MAX date pana in prezent in exploatare, respectiv MAX 8 si MAX 9.

Decizia survine dupa ce autoritatile aeronautice din Regatul Unit, Franta, Irlanda, Austria, Olanda, Italia, Belgia si Norvegia au suspendat accesul acestui tip de avion in spatiul aerian al acestor tari.

In acest context, in Romania, zborurile cu aeronave Boeing 737 MAX 8 si Boeing 737 MAX 9 au fost suspendate pe o perioada nedeterminata, incepand cu ora 21:00 (ora locala) a zilei de 12 martie 2019, atat in spatiul aerian national, cat si pe aeroporturi, urmand directivele EASA. Astfel, zborul FZ 1796 al companiei Fly Dubai, care urma sa decoleze din Bucuresti catre Dubai marti seara, la ora 23:30, a fost anulat, operatorul aerian asigurand pentru cei 60 de pasageri reprogramarea pe un zbor din 13 martie si cazarea la hotel, a informat Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB).

Compania Fly Dubai este singura care opereaza regulat cursele catre Bucuresti cu aeronave din seria B737 MAX.

Un aparat Boeing 737 MAX 8 al companiei Ethiopian Airlines, cu 157 de persoane la bord, s-a prabusit duminica la sud-est de Addis Abeba la scurt timp dupa decolare, la patru luni dupa un accident similar al unui avion de acelasi tip al companiei Lion Air in Indonezia soldat cu 189 de morti, in urma ambelor catastrofe neexistand supravietuitori.

Dupa prabusirea avionului etiopian, mai multe tari, printre care China, Indonezia, Singapore, Oman, Coreea de Sud si Mongolia au dispus suspendarea zborurilor cu avioane Boeing 737 MAX, la fel procedand si numeroase companii aeriene, printre ele fiind Ethiopian Airlines, Cayman Airways, Gol, Aeromexico, Comair si Aerolineas Argentinas.

In Europa, compania low-cost Norwegian Air si TUI Airways s-au alaturat operatorilor care au decis sa opreasca la sol toate avioanele de acest tip.

In schimb, operatorii americani nu au anuntat nicio masura de oprire la sol a respectivelor avioane, in timp ce producatorul Boeing a transmis ca Administratia Federala a Aviatiei din SUA nu a emis deocamdata nicio dispozitie obligatorie privind Boeing 737 MAX.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2