Ministrul Turismului: Cetatenii Romaniei nu isi vor pierde vacantele sau banii platiti pe vacante pentru 2018

Cetatenii Romaniei nu isi vor pierde vacantele sau banii platiti pe vacante pentru 2018, sustine ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, in conditiile in care Fondul de garantare a fost conceput pentru sprijinirea consumatorului si eliminarea pericolelor de pe piata turistica, informeaza AGERPRES.

“Nu exista pericolul ca cetatenii Romaniei sa isi piarda vacantele sau banii platiti pe vacante pentru 2018! Acuzatiile aduse in spatiul public sunt nefondate si false. Fondul de garantare vine in sprijinul consumatorului, nu in detrimentul lui. Fondul de garantare a fost conceput tocmai pentru a elimina pericolele de pe piata turistului, pentru a nu mai exista falimente rasunatoare care lasa romanii fara vacantele platite. Cei care au lansat informatiile false in spatiul public nici macar nu au citit proiectul de modificare legislativa, iar acest lucru se poate observa la o simpla lectura a documentelor”, precizeaza ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, intr-un comunicat remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, in cursul anului 2017, Ministerul Turismului a initiat demersurile legale necesare pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr.107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice, pentru a se conforma solicitarilor Comisiei Europene, care a deschis o investigatie privind transpunerea inadecvata a articolului 7 al Directivei 90/ 314/ CEE. Termenul de remediere a deficientelor constatate de Comisia Europeana este 31 decembrie 2017.

“In data de 31 august 2017, a fost adoptata Ordonanta Guvernului nr.26/ 2017 pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr.107/ 1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice. Noua reglementare prevede o protectie sporita a drepturilor consumatorilor in sensul garantarii tuturor sumelor platite de acestia pentru achizitionarea de pachete turistice in avans. Dupa adoptarea actului normativ, s-a initiat procedura de abrogare a Ordinului Ministrului Turismului nr.235/ 2001 privind asigurarea turistilor in cazul insolvabilitatii sau falimentului agentiei de turism, in conformitate cu solicitarile Comisiei Europene”, se arata in comunicat.

MT precizeaza ca la momentul consultarilor pe textul proiectului de ordin comun al Ministerului Turismului si al Autoritatii de Supraveghere Financiara, ce urmeaza a fi elaborat si care prevedea stabilirea noilor plafoane de asigurare, reprezentantii firmelor de asigurare care activeaza pe teritoriul Romaniei si-au exprimat reticenta in a furniza pe piata asigurarilor un produs care sa acopere in integralitate riscul rambursarii tuturor sumelor platite de consumatori pentru pachetele de servicii turistice.

In aceste conditii, Ministerul Turismului a realizat existenta unui risc de afectare a drepturilor operatorilor economici care activeaza in domeniul turismului, in sensul blocarii activitatii acestora prin obligarea incheierii unor contracte de asigurare pentru care nu exista oferta reala in piata asigurarilor.

Potrivit legislatiei in domeniul asigurarilor, firmele de asigurare nu pot fi obligate de autoritatile unui stat sa furnizeze un produs pe care nu doresc sa il furnizeze sau il considera neprofitabil.

In acest context, Ministerul Turismului a revizuit continutul Ordonantei Guvernului nr.26/ 2017, prin amendare, in cadrul procedurii parlamentare de adoptare a proiectului legii de aprobare a respectivului act normativ (PL-x nr. 356/ 2017), astfel incat drepturile consumatorilor sa fie pe deplin garantate.

“Modificarile aduse OG nr.26/ 2017 prevad infiintarea unui Fond de garantare a pachetelor turistice, administrat de Ministerul Finantelor Publice, care va rambursa consumatorilor toate sumele platite pentru achizitionarea de pachete turistice si care nu beneficiaza de serviciile contractate ca urmare a falimentului agentiilor de turism care le-au comercializat. Fondul va suporta si toate cheltuielile de repatriere a turistilor care au ramas sinistrati pe spatii externe, ca urmare a imposibilitatii de executare a pachetului turistic achizitionat”, se mai spune in document.

Ulterior adoptarii proiectului de lege de aprobare a ordonantei mentionate, va fi emis un act normativ care va reglementa atat modalitatea, cat si procedurile de aplicare si functionare a instrumentului de garantare, la nivel de hotarare de guvern.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1