Minzatu: Romania are o rata de absorbtie a fondurilor europene de 32%, sub media UE

Romania are o rata de absorbtie a fondurilor UE de 32% in actuala perioada de programare 2014-2020, ceea ce situeaza tara noastra sub media europeana, a declarat, miercuri, ministrul Fondurilor Europene, Roxana Minzatu, intr-o conferinta pe tema marilor proiecte de infrastructura, informeaza AGERPRES.

“Rata de absorbtie generala este de 32%, ceea ce inseamna ca au intrat in tara aproape 10 miliarde de euro de la Bruxelles, in zona de coeziune si politica agricola. Rata medie europeana este peste noi, astfel ca mai avem de munca si de recuperat”, a spus Minzatu.

In ceea ce priveste Programul Operational de Infrastructura Mare, al doilea ca valoare la nivel european, ea a mentionat ca este programul cel mai important pentru Romania, unde avem o alocare de 11 miliarde de euro in total.

“Am decis sa investim acesti bani in transport, mediu si gestionarea deseurilor, eficienta energetica. Evident ca nu acopera necesarul de investitii, sunt doar o parte a banilor, alaturi de bugetul de stat”, a continuat Minzatu.

Pentru domeniul transporturilor, prin POIM axa 1 si 2, Romania are la dispozitie aproximativ 5 miliarde de euro. Exista 138 de proiecte depuse in valoare de 8,47 miliarde de euro; 76 de proiecte contractate, in valoare de 5,37 miliarde de euro; 51 proiecte in curs de evaluare, in valoare de 3,2 miliarde de euro, precum si 11 proiecte respinse.

Rata de contractare este de 107%, iar rata de absorbtie, de 27%.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1