Mircea Dobre: Legea turismului ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Legea turismului este greu de realizat si ne dorim ca aceasta sa intre in vigoare incepand de la 1 ianuarie 2018, a declarat, miercuri, ministrul Turismului, Mircea Dobre, in cadrul unei conferinte de specialitate, informeaza AGERPRES.

“Sunt multe de spus, dar avem un avantaj ca institutia pe care o conduc pleaca de la zero. In ultimii ani nu s-a facut nimic in industria de profil. Este un dezavantaj ca nu s-a facut nimic si ca mergem pe o legislatie veche de aproximativ 13-14 ani. Nu trebuie sa ne mai uitam in spate, ci numai inainte. Au fost facuti pasi foarte importanti intr-un timp foarte scurt, intr-o colaborare foarte buna cu entitatile private. Trebuie sa recunoastem ca investitiile in turism si alimentatie publica sunt private 99%.

Ne-am propus ca Legea turismului sa o realizam si o sa o dezbatem pana la 1 iulie 2017, pentru a putea intra in vigoare din 1 ianuarie 2018. Trebuie sa fie o perioada de pregatire, nu doar pentru cei privati, ci si pentru cei din administratia publica. O lege care nu este usor de realizat. Trebuie sa ne gandim foarte bine cum sa avem aceasta lege: una stufoasa prin care nu vom realiza mare lucru sau una scurta, dinamica in care sa definim ceea ce avem de definit?”, a afirmat Dobre.

Potrivit acestuia, industria turismului ar putea sa se dubleze cand vorbim despre procentul din produsul intern brut, pana la 3%.

“Vorbim despre o dublare a procentului din PIB in ceea ce priveste aceasta industrie. Eu spun ca, in 3-4 ani, putem sa discutam de o dublare de la 1,5% la 3%, poate chiar si mai mult. Trebuie sa ne intrebam, in primul rand, daca este vorba despre 1,5%. Descopar pe parcurs tot felul de entitati private care nu sunt fiscalizate, inregistrate, certificate, licentiate si nu sunt de acord cu concurenta neloiala. Trebuie sa avem entitati care sa-si plateasca impozitele si taxele, sa nu spuna lasa ca merge si asa.

Nu mai trebuie sa mearga asa si trebuie sa ne maturizam si sa punem lucrurile la punct din aceasta abordare. Sunt multe lucruri de facut in aceasta industrie, iar responsabilitatea autoritatii centrale este sa punem la punct partea de temei legal, de act normativ. Pe partea de pachete de servicii turistice suntem deja in pre-infringement, in acest moment. Este vorba despre doua directive, una din 1999, alta din 2015, care trebuiau transpuse in legislatia romaneasca, lucru care nu s-a intamplat. Nu e niciun fel de problema, o vom rezolva si pe aceasta. Pana la 31 decembrie 2017 trebuie sa rezolvam aceste probleme’, a sustinut oficialul.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *