Mircea Dolha: 9 octombrie – Ziua Nationala de Comemorare a Holocaustului

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

“Cei care uita trecutul sunt condamnati sa il repete.” Acest citat din filosoful si eseistul spaniol George Santayana este chintesenta Zilei Nationale de Comemorare a Holocaustului. Nu trebuie sa uitam, sub nicio forma, de barbaria unei societati ce se pretindea civilizate si care a adus moartea pentru milioane de evrei si romi.

Tara noastra nu a fost ferita de acest flagel criminal al secolului al XX-lea si trebuie sa meditam permanent asupra crimelor infaptuite pe pamant romanesc in numele unei uri rasiale fara temei si fara ratiune.

Ca deputat de Baia Mare nu pot uita ca orasul pe care il reprezint in Parlamentul Romaniei a avut un ghetou in timpul ocupatiei hortyste si ca aproape toti evreii concentrati aici au fost deportati in 1944 in lagarele de concetrare, in special la Auschwitz, unde si-au gasit tragicul sfarsit.

Imi asum, in numele cetatenilor romani pe care ii reprezint, sa port vie memoria acestor barbati, femei si copii, concetateni de-ai nostri, care au pierit in lagarele de concentrare fara a avea alta vina decat apartenenta la o etnie considerata de criminalii celui de-al doilea Razboi Mondial, drept rasa inferioara.

La momentul acestei comemorari, reafirm pozitia mea exprimata de-a lungul timpului, ca oamenii politici din Romania, indiferent de divergentele de opinii care ii separa, nu trebuie sa permita ca ura in societate sa se infiripe si sa prospere. Apelul meu catre politicieni dar si catre toti cetatenii este clar: Daca vom uita lectia Holocastului, riscam sa deschidem Cutia Pandorei din nou, mai ales in aceste vremuri din ce in ce mai tulburi.

Deputat Mircea Dolha

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

3 Comments

 1. incredibil

  Mai Dolha ce moralist ai devenit. Auzi tu la el: sarbatoreste holocaustul! Cred ca ai nevoie de un pic de cultura generala. In primul rand nu ROMANII au dus evreii la Auschwitz ci ungurii! N-V Transilvaniei, inclusiv tot Maramuresul, era sub control unguresc inca din 1940. Asa ca decizia a fost ungureasca si nu romaneasca! In al doilea rand au fost ucisi si tigani, rusi, polonezi etc ca si evreii, in total cam 11 milioane. Nu inteleg de ce exista o zi nationala a holocaustului? Cati au murit in Romania? Dar de ai nostri ma Dolha, ai auzit? Ai auzit de evreii adusi de rusi si “romanizati” peste noapte, care ne-au bagat in inchisoare tatii, mamele, bunicii, fratii si surorile si ni le-au omorat? Cate lagare au fost in Romania care au exterminat ELITA romaneasca, ma? Cati au murit in aceste lagare? De ce nu exista o zi NATIONALA si pentru ai nostri, ma deputat de juma’ de oras? Apoi cand ii putea raspunde la aceste intrebari, atunci sa te ploconesti in fata evreilor! Si nu uita, ca noi n-am uitat, acesti romani au murit in inchisori fiindca se rugau la DUMNEZEU! Iar evreii, tiganii si ungurii care conduceau partidul comunist, NU! Ia intreaba-l pe Petrica Roman de ce il cheama asa, cand pe tata-sau l-o chemat Ernest sau Erno Neulander, evreu ma, ca-i in partid cu tine. Cat a fost el de comunist ca a luptat alaturi de comunistii spanioli intre 1936-1939, ca sa impuna ateismul in Spania!

  Reply
  1. Adelina Maries

   Eu iubesc si respect tara si poporul romanesc pentru ca le cunosc valorile.
   Imi place ce ai scris despre romani. Da asa a fost. Nu romanii i-au trimis pe evrei in lagarele de exterminare ci guvernu maghiar.
   In al 2-lea razboi mondial, bunicu a fost prizonier la unguri si la rusi ani de zile. S-a intors din razboi pilea si osu si cu un glont in picior. De ce? Pentru ca era pe frontul de la nord si in orice armata ar fi tras ar fi riscat sa raneasca si romani.
   Romanii de mult timp si-au topit sabiile in pluguri si s-au apucat de lucru.
   Toti cei care prospera astazi economic sunt tarile foste imperialiaste care au jefuit alte natii.

   Repect romanilor pentru ca romanii sunt primu popor din lume care tot timpul istoriei lui a respectat alte natii. Noi nu am dus niciodata lupte de cotropire si de asuprire. suntem intre primele state din lume care tot timpul am recunoscut independenta altor state.

   Suntem cei mai civilizati de pe planeta din toate punctele de vedere. Trebuie doar sa renuntam la afacerile paguboase, la disensiuni politice si sa intarim activitatea de marketing de tara.

   Daca guvernul ar fi in mainile mele as aloca buget colosal pentru marketingul de tara ca sa stie atat alte natii cat si romanii cine suntem cu adevarat.

   Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *