Misterul crucilor de piatra de la Arinis – Vestigii celtice ori izvoare protocrestine? Sau ambele?

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Crucile de piatra de la Arinis, prezente in doua cimitire din localitate, continua sa fie o enigma. Pentru unii, acestea ar fi de origine celtica, cruci similare regasindu-se in Marea Britanie, acolo unde cultura vechilor celti este cel mai bine reprezentata. Cu linii bine definite, incadrate de un cerc, crucile din Arinis incita imaginatia si provoaca la reconstituirea spatiului istoric in care au fost realizate.

Faptul ca ele se afla in zona locurilor de veci ar fi un prim punct de pornire. Gheorghe Muresan, primarul Comunei Arinis, crede in originea celtica a pietrelor cu forme misterioase. “Crucile acestea sunt unice in Romania. Mai exista ceva asemanator la Sapanta, dar ele sunt din lemn si nu pot fi atat de vechi. Am inceput un studiu, pentru a vedea in ce masura sunt de origine celta. Poate gasim chiar un an care sa ne certifice asta”, declara Muresan.

Alaturi de crucile incadrate de un cerc, in Arinis se regasesc si alte vestigii istorice, sub forma unor pietre inscriptionate cu litere si cifre. De asemenea, una dintre pietre prezinta forme geometrice foarte bine definite. Ce reprezinta cu adevarat toate aceste elemente din piatra, ramane inca un mister. Cert este faptul ca simbolul crucii folosit in ritualul inmormantarii este unul specific crestin. Astfel ca, in cazul in care pietrele din Arinis sunt de origine celtica, ele au avut o alta semnificatie la vremea realizarii lor.

Reprezentantii Muzeului Judetean de Istorie se declara sceptici in ceea ce priveste originea celtica a pietrelor, afirmand ca acestea par, mai degraba, cruci crestine, fiind realizate ulterior existentei celtilor pe aceste meleaguri. Dan Pop, seful sectiei Arheologie, din cadrul Muzeului de Istorie, afirma ca, pana in prezent, crucile nu au fost expertizate, insa originea celtica a acestora este putin probabila, avand in vedere faptul ca celtii nu foloseau cruci in ritualul inmormantarii. In cadrul Muzeului maramuresean exista mai multe obiecte din perioada celtica, insa acestea au fost descoperite in vestul tarii, in zona Carei – Oradea.

Prezenta celtilor in Transilvania, in urma cu peste doua mii de ani, este una atestata istoric. Sfarsitul culturii celte pe aceste meleaguri a fost cauzat de instalarea getilor si dacilor, care au ocupat treptat spatiul locuit de celti. Cel care a purtat o ampla campanie impotriva celtilor a fost regele dac Burebista, in primul secol inainte de Hristos.

Ciprian DRAGOS

Foto: Maramuresguide (Facebook)

Vezi imagini cu crucile de piatra de la Arinis, postate pe canalul Maramures Guide (Youtube), de Ilie Tudor, cel care a realizat si un interviu cu primarul Gheorghe Muresan.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=p5wr9FfvvRc&feature=channel_video_title[/youtube]

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2