Mituletu-Buica (AEP): Pana in 40.000 de cetateni au solicitat sa infiintam sectii de votare in strainatate

Reclame home 1
Reclame home 1

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituletu-Buica, a declarat ca aproximativ 40.000 de cetateni au solicitat infiintarea de sectii de votare in strainatate, informeaza AGERPRES.

„39.000 si ceva pana in 40.000 de cetateni au cerut sa le infiintam sectie de votare acolo unde sunt peste 100 de cereri. Au fost infiintate sub 80 de sectii de votare la 100 de cetateni pe localitate sau grupuri de localitati, iar la votul prin corespondenta 41.002 (de cereri n.r.)”, a spus presedintele AEP, intr-o conferinta de presa.

In opinia sa, romanii din strainatate merg la sectia de vot si pentru a socializa.

„Am membri din familie care sunt in strainatate si cred ca vor sa se prezinte la vot, in primul rand ati vazut, se creeaza si niste comunicari, mai socializeaza, mai stau de o cafea, o apa si cetatenii se duc si pentru aceste lucruri la sectia de votare. Efortul a fost nu numai fizic si logistic pentru a infiinta sectii de votare, ci si financiar, dar democratia e scumpa si sigura, dar la fel s-au simplificat procedurile de votare, astfel incat sa ne asiguram ca pot sa voteze cu mult mai multi cetateni si nu va mai fi o legenda ca 3.000 de cetateni au votat intr-o singura zi. Credeti-ma, dupa estimarile noastre pot sa voteze chiar 10.000 de cetateni intr-o singura sectie de votare pe acest proces simplificat si tehnologizat la care pot vota noua oameni in acelasi timp, nu mai semneaza decat electronic, nu mai sunt inscrisi de nimeni intr-o lista pe hartie, ci sunt inregistrati, iau buletinul de vot, intra in cabina, se intorc”, a declarat Mituletu-Buica.

El a spus ca, in cazul in care tableta este nefunctionala in totalitate, aceasta se inlocuieste cu lista pe hartie.

„Daca tableta e nefunctionala doar ca urmare a conexiunii la internet, toate informatiile se memoreaza, cand aceasta se conecteaza la internet transmite in sistem si toate informatiile sunt si pe sistemul informational central (…) De fiecare data cand tableta nu are conexiune la internet, presedintele sectiei de votare trimite un sms cu codul numeric personal catre sistemul informatic electoral central sa stim ca persoana e verificata si nu a mai votat (…) Toate informatiile care se afla in sistemul informatic vor fi transmise in timp real si pe serverele AEP”, a informat presedintele AEP.

El a spus ca in tara se pastreaza si tableta si foaia de mana.

„Vorbim in tara de un alt sistem de votare, votam pe listele electorale permanente, avem oameni clar arondati, care sunt stabiliti cu mult timp inainte (…). Daca lucrurile vor functiona si vom avea timp, nu stiu daca pentru la anul am putea sa luam 40.000 de tablete, dar cu siguranta va crea un precedent pentru 2024. Si in tara se poate vota in astfel de sistem, pentru ca votarea se desfasoara mult mai lejer si mai sigur atata timp cat tehnologizam sistemul electoral”, a declarat presedintele AEP.

Mituletu-Buica a afirmat ca in strainatate vor fi aproximativ 4 milioane de buletine de vot.

„La acest moment aveam o estimare de 3 milioane de buletine de vot in strainatate, inteleg ca vor fi undeva la 4 milioane de buletine de vot pentru sectiile de vot din strainatate, deoarece s-a schimbat numarul sectiilor de votare si preconizam o prezenta mai mare in anumite locatii”, a afirmat Mituletu-Buica.

El a mentionat ca in prezent sunt 444 de sectii de votare infiintate in strainatate.

„Acestea vor fi completate cu presedinte, loctiitor, potrivit dispozitiilor legale, de catre sefii misiunilor diplomatice si consulare. In etapa a doua partidele care sunt in competitia electorala (…) trebuie sa trimita reprezentanti in sectia de votare in maxim 5 zile de la data la care se stabilesc presedintii”, a afirmat Mituletu-Buica.

El a mentionat ca in prezent partidele nu-si mai pot schimba candidatul. „In acest moment niciunul dintre candidati nu se mai poate retrage din cursa electorala si ramane pe buletinul de vot, dar probabil exista optiunea de a spune ca o alta optiune sa fie sustinuta, dar ramane pe buletinul de vot”, a mentionat Mituletu-Buica.

Intrebat de jurnalisti daca un partid poate utiliza banii de la buget pentru a face campanie electorala pentru un alt candidat, el a raspuns negativ. „Candidatii isi pot finanta campania proprie, nu pot finanta campania altui candidat”, a precizat presedintele AEP.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole