Mituletu-Buica (AEP): Peste 10.000 de romani s-au inregistrat pentru votul in strainatate; ritmul nu este satisfacator

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituletu-Buica, a anuntat vineri ca pana in prezent peste 10.000 de alegatori romani din diaspora s-au inregistrat online pe portalul www.votstrainatate.ro, dintre care aproximativ 5.300 doresc sa isi exprime optiunea la o sectie de votare, informeaza AGERPRES.

Pe de alta parte, seful AEP a opinat ca ritmul inregistrat pana in prezent nu este unul satisfacator.

“Din punctul meu de vedere (ritmul inregistrarilor, n.r.) nu este satisfacator. Cand avem informatii ca afara sunt 5,6 milioane cetateni, conform Registrului Electoral sunt 700.000 de cetateni cu pasaport, cu domiciliu in strainatate, iar la acest moment noi avem 10.000 de cereri… Eu m-as fi asteptat ca cel putin cei aproape 400.000 care au votat la europarlamentare sa se preinregistreze”, a aratat el, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la sediul AEP.

Mituletu-Buica a reamintit ca misiunea diplomatica din Germania a solicitat infiintarea a 100 de sectii de votare, dar a atras atentia ca acest lucru nu este posibil fara preinregistrari.

“Cu siguranta, statul roman este obligat sa asigure acest drept de vot – legea o spune – dar cu o preinregistrare. (…) Am avut o cerere de la un cetatean care spunea ca el traieste intr-o localitate cu cateva zeci de mii de romani. Si noi il rugam pe acel cetatean sa vorbeasca cu cati poate, sa se preinregistreze”, a precizat Mituletu-Buica.

Presedintele AEP a mai spus ca in lipsa unui numar suficient de preinregistrari exista riscul sa se reia situatia de la alegerile europarlamentare. El a subliniat ca preinregistrarea este la fel de simpla precum semnarea unei petitii online, iar data limita este 11 septembrie.

“Avem un site, www.votstrainatate.ro. Il promovam. Ii rugam pe toti cetatenii romani care se afla in strainatate sa se inregistreze fie pentru sectie de votare, fie pentru vot prin corespondenta. Numai inregistrandu-te ai certitudinea ca nu stai la rand, ca vei reusi sa votezi”, a spus el.

Presedintele AEP a mentionat ca in aceasta perioada au loc intalniri cu reprezentantii MAE si ai Ministerului Romanilor de Pretutindeni pentru campania de promovare a preinregistrarii pe portalul www.votstrainatate.ro. De asemenea, sunt in curs de elaborare o serie de materiale informative, care urmeaza sa fie transmise si in mediul audio-vizual. Mituletu-Buica a mentionat ca AEP promoveaza votul prin corespondenta, inclusiv datorita faptului ca acesta are un cost de 25 de euro/persoana, aproximativ de doua ori mai mic fata de costul pe care il implica votul in sectie.

“In 2016 au fost peste 9.000 de cereri pentru votul prin corespondenta. Acum sper sa avem cel putin 90.000 de cereri pentru votul prin corespondenta”, a spus el.

Reprezentantul AEP a atras atentia si asupra faptului ca exista informatii conform carora unele formatiuni politice ar intentiona sa stranga CNP-uri si copii ale actelor de identitate, pentru a-i preinregistra pe cetateni. Mituletu-Buica a subliniat ca acest lucru nu este nici legal, nici moral, deoarece preinregistrarile trebuie realizate de catre cetateni, fara interferenta politicienilor.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *