Miza din culisele Castanelor. Interesele ascunse ale primarului Chereches

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Licitatia pentru serviciile artistice ale Sarbatorii Castanelor, desfasurata in data de 20 septembrie, inca nu are un castigator desemnat. Surse din cadrul Primariei Baia Mare ne-au spus ca el ar putea fi anuntat oficial peste… o saptamana. Adica in plin festival. In felul acesta, artistii care urmeaza sa concerteze la Castane vor fi foarte greu de adus, termenul fiind prea scurt pentru incheierea contractelor.

Cum s-a ajuns in aceasta situatie? In data de 20 septembrie, comisia de licitatie a deschis cele doua oferte depuse. Cea a firmei care produce otel-beton fasonat, din Campia Turzii, si cea a societatii Stage Expert, din Bucuresti, cu o experienta de peste 20 de ani in show biz. Diferenta dintre cele doua este vizibila, aproximativ 21 mii euro. De atunci, au trecut cateva zile, insa nici pana azi nu a fost desemnat un castigator. Si asta nu din pricina faptului ca vreuna din firme a depus contestatie (asa cum adesea se intampla), ci din cauza unor clarificari cerute de compartimentul financiar al Primariei. Acestea urmeaza a fi puse la dispozitia comisiei de licitatie, in cursul saptamanii viitoare. Iar apoi, va fi desemnat si castigatorul.

Aceasta este partea oficiala a licitatiei. Ce se intampla in spate, dincolo de aparenta grija a Primariei pentru o licitatie cat mai corecta, va spunem noi. Fara perdea.

Licitatia TREBUIE castigata de firma Comvel Mat, din Campia Turzii. In spatele ei se afla un personaj pe nume Gabriel Silvesan. Acest Silvesan a incercat sa castige prima licitatie, desfasurata la final de august, dar firma a fost declarata neconforma, iar licitatia anulata. Motivele sunt urmatoarele. Conform bugetului aprobat de Consiliul Local, suma maxima alocata serviciilor muzicale si de divertisment a fost de 2.200.000 lei. S-a licitat cu acest buget. Ulterior, Consiliul Local, la initiativa primarului Catalin Chereches, a suplimentat bugetul cu 200.000 lei. Numai ca licitatia deja aflata in desfasurare nu mai permitea introducerea banilor respectivi in bugetul total. Asa ca primarul Catalin Chereches a venit cu stralucita idee de a amana Sarbatoarea Castanelor, pentru a avea un total de 2.400.000 lei alocati festivalului. Asa s-a ajuns in situatia ca sarbatoarea sa fie mutata in luna octombrie. S-au inventat cateva motive, iar licitatia din luna august s-a anulat.

Omul de casa al primarului a venit din nou la licitatie, cu firma Comvel Mat. Totul parea sa functioneze ca la prima licitatie. O singura firma, o singura oferta, toate bune si frumoase. Pana miercuri, 20 septembrie, cand din neant a mai aparut o oferta, cu fix 18 minute inainte de termenul limita pentru depunerea sa. Diferenta financiara dintre cele doua oferte a dat peste cap planurile lui Catalin Chereches. Firma Comvel Mat nu poate fi declarata castigatoare. Astfel, s-a incercat descalificarea societatii Stage Expert, care are o oferta cu 21 mii euro mai mica decat firma care vinde otel fasonat.

Avand in vedere teremenul extrem de scurt pana la organizarea spectacolelor la scena, castigatorul trebuia desemnat in ziua deschiderii ofertelor. Dar nu s-a procedat asa. Expertii compartimentului financiar al Primariei si-au intrat in rol si au cerut anumite clarificari firmei Stage Expert. Mai mult, primarul Catalin Chereches a sunat la firma respectiva, avand o discutie telefonica in care sugereaza ca reprezentantii Stage Expert ar trebui sa aiba o intrevedere cu edilul baimarean. Sa mai stea si ei la o poveste. Cunoscand detalii din dosarul in care a fost trimis in judecata pentru luare de mita in forma continuata, ne putem imagina care este etajera din biroul primarului pe care Catalin Chereches doreste sa le-o prezinte celor de la Stage Expert. Este cea de pe care a luat spaga in ziua flagrantului.

Presiunea exercitata asupra firmei cu cea mai buna oferta financiara este mare. Clarificarile trebuie aduse pana saptamana viitoare. Iar apoi, dupa ce vor mai trece cateva zile, comisia de licitatie urmeaza sa dea un raspuns. Cel mai probabil, acesta va fi amanat, in speranta ca Stage Expert va renunta la licitatie. In cazul in care castigatorul va fi anuntat cu doar cateva zile inaintea spectacolelor la scena (perioada 6-8 octombrie), va fi aproape imposibil ca o firma sa isi asume ca poate sa aigure prezenta tuturor artistilor mentionati in caietul de sarcini. Iar daca unul dintre artisti nu va veni sa cante, Primaria va putea invoca motivul acesta pentru a nu achita banii pentru serviciile contractate. Cine sa isi asume un astfel de risc.

Catalin Chereches stie lucrul acesta si forteaza totul. Totul pentru firma din Campia Turzii. Care, conform surselor noastre, si-a pregatit inclusiv echipamentele de scena pentru spectacole, acestea fiind deja depozitate in Baia Mare. Intermediarii de la scena sunt si ei pregatiti. Inca de acum cateva luni. Numai ca oferta Stage Expert Bucuresti le-a dat peste cap planurile.

ZiarMM a decis sa faca publice jocurile din spatele scenei Castanelor pentru ca baimarenii sa inteleaga faptul ca la mijloc nu sunt decat BANII. Si atat. Etajera este goala. Aceasta este miza amanarii Castanelor. Aceasta este explicatia iesirilor furibunde ale primarului Chereches, care arata in dreapta si stanga, catre potentialii vinovati pentru un eventual esec al evenimentului. Acesta e motivul pentru care a amenintat-o, intr-o incercare de santaj, pe consiliera locala Daniela Bazarea, inaintea votului pentru schimbarea datei Sarbatorii Castanelor.

Asta e explicatia pentru care castigatorul licitatiei nu a fost inca desemnat, pentru care expertii Primariei cer clarificari peste clarificari, termenul este amanat cat se poate de mult, iar presiunile puse pe firma din Bucuresti sunt imense. Cu siguranta, daca din programul artistic vor lipsi nume sonore, primarul Catalin Chereches nu isi va asuma nimic, ci va arata cu degetul catre comisia de licitatie, catre organizatori, catre artisti, catre orcine altcineva in afara de propria persoana.

Ciprian DRAGOS

Publicam AICI procesul-verbal incheiat la deschiderea ofertelor.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

9 Comments

 1. gelu

  Pana in prezent la faza cu amanarea din cauza conditiilor meteo au nimerit-o, va dati seama ce nasol era pe vremea asta afara?

  Reply
 2. Geo

  Cei care îl cunosc pe Cere Cheș dau crezare celor afirmate în articol. În altă ordine de idei: atenție la aranjamentele din jurul Pieței de Alimente ”Izvoarele”. După lupta plină de ură dintre Costică Mureșan și primarul Cherecheș, acum, după ce Primăria a câștigat procesul, s-a așternut liniștea. Cei doi nu se mai țigănesc, iar anumite surse spun că ei ”negociază”. Este vorba despre un fel de negociere care poate intra în atenția DNA!

  Reply
  1. Coc Sorin

   Piata aia e o mizerie,dar ce sa te astepti daca dupa un mandat inca nu a fost in stare sa asigure un loc civilizat pentru Evidenta Populatiei,macar din,,suflet pentru baimareni”!

   Reply
 3. zoli

  Astora le arde de Castane si in fata blocului in care stau pe Victoriei,vis a vis de Electrica Distributie,trotuarul e inca plin de sticle sparte,bucati mari de lemn de pe acoperis si chiar elemente de acoperis,in urma furtunii de acum 8 zile.Deci nici dupa o saptamana mizeria de pe trotuare nu a deranjat pe absolut nimeni.Halal administratie.

  Reply
 4. Rumburak

  Subscriu la cele spuse de Zoli, la fel este in tot cartierul Sasar.
  In zona unde stau, pe I. Slavici, locatarii blocurilor au adunat in gramezi crengile rupte de vant, bucatile din acoperisurile distruse dar pana azi nu s-a sinchisit nimeni sa vina sa la ridice.
  La container nu le poti duce ca vin aia de la DRUSAL si te amendeaza ca ai depozitat pe platforma lor.
  Halal administratia condusa de intaiul edil Cereches.

  Reply
 5. dan

  Sint trist la gindul ca zilele de petrecere ale baimarenilor vor fi un esec si ma refer in primul rind la oamenii simpli care ar fi vrut sa vada in fata artisti pe care ii vad doar pe ecran.
  Cu micii , copanele de pui arse in ulei , berea, ne descurcam, dar cu partea de cultura (cita o fi in manifestarile artistice contractate) va fi rau. Asa primar, asa festival !!!

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole