Modificarea Codurilor penale: Klaus Iohannis cere sesizarea Curtii Constitutionale

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Consiliul Superior al Magistraturii s-a reunit astazi la ora 09.00 dimineata pentru a discuta despre modificarea Codurilor penale de catre Guvernul Grindeanu prin ordonanta de urgenta. Sedinta este prezidata de presedintele Klaus Iohannis, care a spus ca CSM este acum responsabil de apararea independentei justitiei si a cerut sesizarea Curtii Constitutionale.

Klaus Iohannis a declarat, la iesirea de la sedinta CSM, ca presedinta CSM, Mariana Ghena, este hotarata sa sesizeze CCR in privinta OUG de modificare a codurilor penale.

Seful statului a spus ca „conflictul institutional este evident”.

Klaus Iohannis a mai precizat ca justitia este independenta, iar magistratii sunt indignati de felul in care Guvernul a dat OUG, noaptea, fara aviz.

„Este important sa vedem ca exista acest conflit si sa fie sesizata CCR, care are inclusiv libertatea de a anula acest act normativ. Problema e ca in acest fel, cum a procedat Guvernul, nu se poate proceda”, a mai spus presedintele la plecarea de la CSM.

Presedintele Klaus Iohannis a cerut a cerut CSM sa sesizeze Curtea Constitutionala.  Seful statului a precizat ca  trebuie luata atitudine nu doar declarativ, ci si institutional.

„Singura cale pe care nu o accept este sa nu facem nimic. Este o ofensa adusa justitiei dumneavoastra raspundeti de independenta justitiei si eu cred ca ea a fost incalcata si este incalcata prin astfel de comportamente in mod grav.  Propun sesizarea Curtii Constitutionale”, a spus presedintele Iohannis.

Un membru CSM i-a cerut presedintelui Klaus Iohannis sa sesizeze si el CCR pentru un impact mai puternic, insa seful statului a spus ca desi este de acord cu aceasta propunere, daca include acest aspect pe ordinea de zi va fi acuzat ca el a impus Consiliului sa sesizeze Curtea Constitutionala.

Presedinta CSM Mariana Ghena a declarat ca mai sunt posibilitatii ca ordonantele date aseara de Guvern sa fie anulate.

Presedintele Klaus Iohannis a spus ca ceea ce s-a întamplat aseara la Guvern este o „bataie de joc” , „inadmisibil”, „un scandal”. Seful statului a spus ca este inadmisibil ca o chestiune atat de sensibila cum este modificarea Codurilor Penale sa fie adoptata prin ordonanta de urgenta, noaptea, fara avizul CSM.

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a spus ca este „imperios, necesar” ca aceasta ordonanta sa fie sesizata la CCR deoarece „derapajul constitutional este evident”.

De asemenea, Cristina Tarcea, presedinta ICCJ, a spus ca, in opinia ei, pentru Guvern nu a constat niciodata punctul de vedere al CSM.

„Am fost pusi in fata faptului implinit. Avem o problema cu valorile morale si ar trebui sa privim foarte serios spre ceea ce vrem sa ne indreptam. Astazi a fost convocată CSM pentru a discuta avizul. Din pacate ordonanta a fost adoptata fara aviz. Vom stabili o modalitate de lucru in continuare. Trebuie sa vad cu atentie care este noua forma a ordonantei, am sa incerc sa fac o statistica si in functie de asta putem stabili si impactul. Am inteles ca au existat niste modificari in ordonanta, ieri spre seara a fost trimis catre CSM o cerere in care se solicita avizul,  dar fara a se mentiona ca va avea loc o sedinta de guvern seara sau azi dimineata. N-a contat niciodata punctul de vedere al CSM, ceea ce ar fi trebuit sa se schimbe”, a spus judecatoarea.

Ce poate face CSM

Potrivit fostului membru al CSM, Cristi Danilet, presedintele CSM poate sesiza la Curtea Constitutionala conflictul constitutional intre autoritatile statului.  Mai exact, conflict constitutional este atunci cand una dintre puterile statului, respectiv cea Executiva incalca atributiile si prerogativele celeilalte puteri, respectiv cea judecatoreasca.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) considera ca adoptarea, marti seara, a proiectului pentru modificarea codurilor penale, in conditiile in care plenul CSM ar urma sa se intruneasca abia miercuri dimineata pentru a-l aviza, reprezinta o nesocotire grava a dispozitiilor legale.

„Pozitia Consiliului Superior al Magistraturii fata de adoptarea, de catre Guvernul Romaniei, a proiectului de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea codurilor penale

Avand in vedere adoptarea, in sedinta Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, a Proiectului de ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Codului penal si a Codului de procedura penala, anterior consultarii corpului profesional si avizarii de catre Consiliul Superior al Magistraturii, confom dispozitiilor art.38 alin. (3) din Legea nr.317/2004,

Consiliul Superior al Magistraturii

Apreciaza ca solicitarea Ministerului Justitiei, transmisa Consiliului la data de 31.01.2017, in jurul orelor 17.00, de avizare a Proiectului de ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Codului penal si a Codului de procedura penala, nu reprezinta o intentie reala in obtinerea avizului prevazut de lege.

Anterior sedintei Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, ministrul justitiei a fost personal instiintat si invitat sa participe, in calitate de membru de drept al CSM, la sedinta Plenului convocata de urgenta pentru data de 01.02.2017, ora 9.00, tocmai pentru analizarea si dezbaterea solicitării de avizare.

Consiliul Superior al Magistraturii considera ca adoptarea proiectului in conditiile mentionate reprezinta o nesocotire grava a dispozitiilor legale in materia avizarii si a punctului de vedere pe care Plenul CSM avea abilitarea legala de a-l exprima.”

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2