Moise Guran: PNL (45%) si PSD (18%) au facut schimb de procente, dar sondajele tind spre scorul din 2016, inclusiv pentru USR

Reclame home 1
Reclame home 1

PSD coboara spre 15%, dar probabil nu va trece sub decat cu o reforma electorala care sa permita 9-10 milioane de oameni la vot, la fel ca la prezidentiale. Pe legea actuala (fara migratia interna si Diaspora) prezenta la vot nu prea are cum sa treaca de opt milioane, iar in aceasta situatia PSD va ajunge totusi (dupa redistribuire) la 20% din Parlament. Dar, sa fim sinceri, nu e bine nici asa! Daca obtine 45% din voturi, PNL trece de 50% la redistribuire si va face singur guvernul. Iata cat de mult conteaza alegerile prezidentiale in economia generala a acestui ciclu electoral!

De fapt, se va ajunge la un guvern monocolor si majoritar PNL si cu un scor de 40% in alegeri, dar cu o foarte probabila proptea de la UDMR. Ceea ce ma ingrijoreaza este nu atat ca PNL ia inclusiv din electoratul PSD (de fapt, chiar contam pe asta), ma ingrijoreaza ca ia deja masiv si din structurile PSD si ale afiliatilor sai. Pe de alta parte, PNL nici nu s-a angajat sa faca cine stie ce modernizare (de exemplu o reforma constitutionala consistenta) iar daca isi face singur guvernul (sau cu UDMR) nici nu-l va putea forta nimeni la asta.

Ceea ce ne aduce in mod inevitabil la agonia USR si PLUS. Care nici n-au reusit sa-si operationalizeze alianta, nici n-au reusit sa proiecteze in ochii electoratului capacitatea de a face mai mult decat opozitie (ca lumea voteaza oameni care sa guverneze, nu care sa faca galagie de pe margine) si, ce sa vezi, ce sa vezi, faptul ca acum PNL e singur la guvernare proiecteaza tot in favoarea PNL viitoarea guvernare. Luna de luna cei de la USR-PLUS pierd doua-trei procente si trendul pare de neoprit. Nu stiu ce fac acolo, poate au inceput sa se numare intre ei pentru viitoarele liste parlamentare, sau poate nu, dar e foarte tarziui. Vad intre ei mai multe discutii despre alegerile locale, desi e clar ca parlamentarele anticipate vor avea loc fie inainte (adica peste patru luni), fie concomitent cu localele (peste cinci luni). O negociere pe liste si pozitii in precampanie da foarte rau, mai ales ca nu-i prea vad reusind asta fara cearta. Ce sa mai schimbi in patru luni?

Ca sa fim bine intelesi, in opinia mea cel mai bun scenariu pentru Romania este cel in care PNL si USR-PLUS fac impreuna peste 66% din parlament (ca sa poata revizui Constitutia) dar PNL n-ar trebui sa treaca singur de 40%. Ca sa nu ne trezim peste vreo doi ani ca am scapat de dracu si am dat de tac-su. Mai ales ca, in situatia in care PNL face singur peste 50%, nici nu va avea o opozitie coerenta, avand in vedere incompatibilitatea dintre PSD si USR-PLUS. Patru ani de aici incolo nu cred ca vor mai baga in seama pe cineva. N-am stat trei ani in strada pentru asta! De aia va spun, nici asa nu e bine!

moise.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole