Moldovenii sarbatoresc Craciunul pe rit vechi

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

colinde-republica-moldovaRepublica Moldova este tara in care oamenii se bucura de doua ori de Craciun, sarbatorind pe 25 decembrie in stil nou, respectiv in 7 ianuarie pe stil vechi.

In seara de Craciun, in Republica Moldova ca si in Romania, traditional este obiceiul colindatului. Astfel copiii merg pe la case cu colinda si cu steaua ca sa vesteasca nasterea Mantuitorului. De asemenea, o veche traditie este “mersul cu icoana”, acest lucru il fac de regula preotii satelor  pentru a binecuvanta casele, gospodarile si crestinii.

Colindatorii poarta la ei cate o traistuta pentru a pune darurile oferite de gazde, acest obicei semnificand noroc si belsug in casa gospodarului. Ei le ofera nuci, bomboane si atat timp cat painea este simbol al belsugului, colindatorii primesc colaci mici sau mari, hulubi si innodatei (ciurigai, in Maramures).

Cei care sarbatoresc Craciunul pe stil nou, incep postul in 15 noiembrie si il incheie in 24 decembrie, iar cei care il sarbatoresc pe 7 ianuarie incep postul in 24 noiembrie.

In Republica Moldova Craciunul se sarbatoreste de catre majoritatea populatiei, 93,34% dintre locuitorii tarii fiind ortodocsi. Astfel, de pe masa de Craciun nu lipseste cozonacul, sarmalele, piftia (racitura), carnatii de porc si vinul rosu. A doua zi de Craciun este praznuit Soborul Preasfintitei Nascatoare de Dumnezeu.

Craciunul este sarbatoarea sfanta care ii aduna pe toti moldovenii la casa parinteasca si care se sarbatoreste inevitabil in familie langa cei dragi.

Irina ROGOJINA

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2