Mongolia – Locuitorii disperati isi trimit copiii in mediul rural pentru a-i feri de smogul sufocant

home camp2
home camp2
home camp2

Mongolia a prelungit vacanta de iarna a elevilor din cea mai friguroasa capitala a lumii, iar numeroase familii si-au trimis copiii la rude in vastele teritorii intinse si vantoase pentru a-i feri de smogul inecacios si de afectiunile respiratorii precum pneumonia, relateaza luni Reuters, informeaza AGERPRES.

Temperatura ar putea cobori luni noaptea pana la minus 32 de grade Celsius in Ulaanbaatar unde locuitorii apeleaza la arderea carbunelui si a deseurilor pentru a se incalzi si contribuie astfel la cresterea concentratiei de particule in suspensie. Denumite PM2,5, acestea depasesc adesea nivelul de 500 mg pe metru cub, de 50 de ori peste cel considerat sigur de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Mongolia, fost satelit sovietic situat intre Rusia si China, a investit bani publici si ajutoare externe in lupta cu poluarea, insa rezultatele pozitive se lasa asteptate. Locuitorii sustin ca lipsa de actiune a fost agravata de un scandal de coruptie care a paralizat Parlamentul din aceasta tara.

Intr-o asezare aglomerata situata la peste 60 de kilometri de Ulaanbaatar, cei cinci nepoti ai lui Jantsandulam Bold respira mai usor dupa ce au parasit temporar capitala. ”Aerul proaspat si soarele sunt cele mai importante pentru cresterea sanatoasa si robusta a copiilor”, sustine Jantsandulam, in varsta de 57 de ani in timp ce prepara ceai cu lapte pentru nepotii sai intr-o iurta (sau “ger” in mongola).

”Cel mic avea gripa cand a venit aici, insa aerul curat l-a vindecat”, a declarat ea aratand catre nepotul in varsta de cinci ani.

Copiii se apropie de sfarsitul unei vacante de doua luni, scolile urmand sa se redeschida incepand de lunea viitoare.

Aproximativ 60% din teritoriul Mongoliei este alcatuit din pajisti, iar industria mineritului – in special extractia cuprului, aurului si carbunelui – asigura locurile de munca, in timp ce desertul Gobi cuprinde zona sudica. Aproape jumatate din populatia tarii traieste in Ulaanbataar.

Potrivit estimarilor Reuters bazate pe datele ambasadei SUA, media anuala a concentratiilor de PM2,5 a atins 100 micrograme in Ulaanbaatar in 2018 si a ajuns la 270 micrograme in luna decembrie.

Concentratia medie de PM2,5 din cel mai poluat oras din China, Shijiazhuang, a fost anul trecut de 70 micrograme, in coborare cu 15,7% fata de 2017.

OMS recomanda o concentratie de pana la 10 micrograme.

Potrivit OMS, 80% din smogul din Ulaanbaatar a fost provocat de arderea carbunelui in districtele dominate de locuintele ”ger”, in care traiesc mii de migranti rurali obisnuiti cu un stil de viata nomad.

Conform estimarilor organizatiei, poluarea este responsabila de peste 4.000 de decese premature pe an.

Potrivit unui studiu efectuat in comun de UNICEF si Centrul National pentru Sanatate Publica din Mongolia, copiii care locuiesc in unul dintre districtele din Ulaanbaatar afectate de smog prezinta o functie pulmonara cu 40% mai redusa in comparatie cu cei din zonele rurale.

“Poluarea aerului agraveaza bolile respiratorii, iar copiii sub cinci ani sunt cei mai vulnerabili deoarece organele lor nu sunt inca mature”, sustine Bolormaa Bumbaa, medic la spitalul de pediatrie din districtul Bayangol din Ulaanbaatar.

Familiile au infiintat un grup de presiune cunoscut sub numele de ”Mame si Tati impotriva Smogului”, insa protestele pe care le-au organizat in Ulaanbaatar au fost ignorate. In consecinta, grupul a decis sa se concentreze pe a incuraja locuitorii sa adopte masuri de protectie individuala, dupa cum a indicat coordonatoarea grupului, Mandakhjargal Tumur.

”Eu nu cred ca autoritatile guvernamentale vor face indeajuns de multe pentru reducerea poluarii in urmatorii ani”, a indicat ea. ”De aceea ne concentram acum pe cresterea nivelului de constientizare”, a adaugat coordonatoarea.

La spitalul Bayangol, Ulzii-Orshikh Otgon, in varsta de 34 de ani, a fost nevoita sa isi aduca fetita de zece luni, Achmaa, diagnosticata cu pneumonie pentru a doua oara in ultima luna. ”Cred ca e din cauza poluarii”, a spus ea adaugand ca aparatele pentru purificarea aerului sunt ineficiente. ”Prin simpla deschidere a usii, casa noastra se umple cu smog”, a explicat femeia in timp ce o alapta pe Achmaa in sala de asteptare a unitatii medicale.

Medicii au sfatuit-o sa isi duca copiii in afara capitalei, insa femeia nu are rude in mediul rural si nu isi permite sa achite chiria in alta localitate. ”Factorii de decizie au declarat ani in sir ca se lupta cu poluarea. Nu fac decat sa iroseasca miliarde de tugrik pe sobe inutile si carbune procesat, care nu schimba cu nimic situatia”, a adaugat Otgon.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *