Monografie dedicata Catedralei Episcopale. Lacasul de cult din Baia Mare are 85 m

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Sub acest titlu a aparut, cu binecuvantarea si sub supravegherea Preasfintitului Parinte Episcop Iustin, a noua monografie-album din Episcopia Maramuresului si Satmarului. Ea intregeste monografiile celor 6 protopopiate, din 8, cate are Episcopia Maramuresului si Satmarului, si una a manastirilor si schiturilor din Eparhie, numita „Chivote ale credintei”. In format A4, cu peste 230 de pagini si cateva sute de poze color, din diferite faze de lucru, monografia dedicata celui mai mare si important santier din nord-vestul tarii, o adevarata opera de arhitectura, a fost dedicata incheierii fazelor de lucru ale ridicarii pe verticala, eveniment intamplat in vara anului trecut, cand a fost asezata Sfanta Cruce, inalta de 12 metri, implantata in centrul cupolei, si care da inaltimea sfantului locas de inchinare: 85 de metri.

Cladire reprezentativa pentru nordul Transilvaniei, dar si pentru Ortodoxia romaneasca, este rezultatul unei echipe de mare prestigiu, alcatuita de arhitect Dorel Cordos, din Sighetu Marmatiei, dr. ing. Gelu Zaharia, pentru partea de rezistenta, care a intocmit nu mai putin de peste 500 de planse format A0 si A1, si dipl. univ. dr. Sorin Zaharia, care a efectuat studiile geologice. Desi este terminata doar biserica de la nivelul intai, in care intra peste 3.500 de credinciosi, biserica propriu-zisa fiind inca in santier, Catedrala Episcopala baimareana a gazduit cateva evenimente memorabile.

“Monografia-album dedicata Catedralei Episcopale „Sfanta Treime” din Baia Mare este si o carte unicat, deoarece nu stim ca un monument contemporan de arhitectura din Romania, ca asta este acest locas sfant, aflat in faza de finisaj, sa beneficieze de o monografie de atat de mare cuprindere si cu un asemenea continut, ce dau marturie peste ani eforturilor depuse de toti cei implicati in ridicarea lui”, spun cei de la Episcopia Maramuresului.

Ziarmm

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

2 Comments

  1. mmm

    are Dumnezeu nevoie de asemenea cladiri, de audi de ultima generatie, de lux si opulenta ????? asa a trait Iisus ???? eu zic ca exact din contra … oare cum ar fi ca toti preotii sa ii urmeze exemplus si sa traiasca asa cum a trait si El, si atunci ar fi adevarate exemple de credinta …. oare de la Rohia pana la Baia Mare nu poti sa faci drumul decat intr-o masina de 80 mii euro ??? cum ar fi sa il faci intr-un logan???? sa fi un adevarat exemplu de urmat si de modestie ….

    Reply
  2. paul rogneanu

    Din pacate,arhitectural,catedrala nu are incorporat elemente maramuresene.Este o cladire URATA.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *