Mont Blanc a pierdut un centimetru in doi ani

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Mont Blanc ramane Mont Blanc, cel mai inalt varf din Europa, situat in Alpi, la granita franco-italiana, chiar daca in ultimii doi ani varful a pierdut un centimetru in inaltime, ajungand la 4.808,72 metri, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

„Masuratoarea a fost facuta ieri dimineata in conditii meteorologice destul de complicate (…) dupa ascensiunea Mont Blanc-ului pe traseul normal”, a declarat joi Nicolas Cornier, expertul geometru coordonator al expeditiei de masurare.

Chiar daca nu toti cei 20 de membri ai expeditiei au reusit sa ajunga la varf, echipamentul tehnic a fost montat, iar masuratorile au fost realizate „putin mai repede decat de obicei pentru a ne oferi posibilitatea de a cobori”, a explicat el .

„La varf, au fost instalate receptoare Leica, cupole mici de 15-20 centimetri in diametru, amplasate pe un bat infipt in zapada: ele inregistreaza semnalele GPS emise de satelit, iar aceste semnale sunt corectate de catre reteaua Teria (reteaua de antene de pozitionare, n.r.) pentru a obtine masuratori cat mai exacte”, a detaliat geometrul-alpinist.

In urma masuratorilor, altitudinea a fost calculata la 4.808, 72 metri fata de 4.808,73 metri in anul 2015 si de 4 810,02 metri in 2013.

Altitudinea celui mai inalt punct al Alpilor variaza cu vantul si cu precipitatiile. Cu cat precipitatiile sunt mai puternice si vantul mai scazut in intensitate, cu atat mai multa zapada se acumuleaza la altitudini mari, amplificand calota glaciara care acopera varful de piatra (al carui cel mai inalt punct este la 4.792 de metri).

Astfel, Mont Blanc a crescut de la 4.808 de metri in 2003 la aproape 4.811 de metri in 2007.

Timp de 18 ani, o data la doi ani, camera departamentala a expertilor geometri din Haute-Savoie (est) organizeaza aceste expeditii pe acoperisul Europei, pentru a promova aceasta profesie putin cunoscuta si pentru a pune la dispozitie datele colectate.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole