Monumentala lucrare ”Institutiuni filosofice”, semnata de dr. Vasile Lucaciu, a fost lansata in Aula Universitatii de Nord Baia Mare (FOTO)

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Luni, 21 ianuarie 2019, cu incepere de la ora 13.00, in Aula Centrului Universitar Nord din Baia Mare, cu ocazia sarbatoririi a 167 de ani de la nasterea ctitorului Marii Uniri, dr. Vasile Lucaciu, a avut loc lansarea monumentalei lucrari ”Institutiuni filosofice”.

Cele trei volume semnate de Vasile Lucaciu si tiparite sub titlurile: ”Logica” (vol. I), Metafizica (Vol. II) si Filosofia Morala (Vol. III) au aparut la Editura Eikon Bucuresti, in 2018, in cadrul unui proiect realizat de Ansamblul Folcloric National ”Transilvania”, institutie aflata in subordinea Consiliului Judetean Maramures, in parteneriat cu Centrul Universitar Nord Baia Mare si finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale prin Comitetul Interministerial pentru Centenar.

In prezenta a sute de profesori, studenti si oameni de cultura, la evenimentul moderat de prof. univ. dr. Petru Dunca, Scoala Doctorala de Stiinte Umaniste, domeniul Filosofie, au luat cuvantul, pe rand, consilierul Episcopului Greco-Catolic de Maramures, prefectul judetului Maramures, Vasile Moldovan, conf. univ. dr. Mircea Farcas, decanul Facultatii de Litere CUNBM, Iuliana Dancus, directorul Ansamblului National ”Transilvania”, maramureseanul Vianu Muresan, scriitor si filosof, profesor, cel care s-a si ocupat in mod personal de ingrijirea acestei editii aparute sub numele preotului Vasile Lucaciu, dar si Valentin Ajder, directorul Editurii Eikon.

In cuvantul de inceput, prof. univ. dr. Petru Dunca a subliniat faptul ca, momentul ales pentru lansarea acestei epocale lucrari coincide cu aniversarea a 167 de ani de la nasterea lui Vasile Lucaciu, iar cel mai frumos mod de a sarbatori este prin a lansa o opera monumentala.

”Marele filosof Constantin Noica spunea, despre Vasile Lucaciu, ca este unul dintre cei mai mari filosofi romani neotomisti. Aceleasi afirmatii le face si academicianul Alexandru Surdu, un prieten si un cetatean de onoare al Maramuresului. Marele Vasile Lucaciu vine intr-o serie istorica si continua proiectul Scolii Ardelene. Vorbim despre Vasile Lucaciu ca preot, constructor de biserici, despre cel care a militat pentru introducerea limbii romane in scolile din Maramures si Satu Mare, dar vorbim despre el ca si militant dupa acel Memorandum facut lui Franz Joseph la Viena, in care se cereau drepturile romanilor.

Vasile Lucaciu a fost, de asemenea, un mare diplomat, el fiind coleg in timpul studentiei cu viitorul Papa, Benedict al XV-lea, prietenie care a ajutat foarte mult romanii in ceea ce a insemnat actul Marii Uniri”, a explicat prof. univ. dr. Petru Dunca, Scoala Doctorala de Stiinte Umaniste, domeniul Filosofie, care a amintit faptul ca, inainte de toate, Vasile Lucaciu a fost filosof si teolog.

Invitat la cuvant, prefectul judetului Maramures, Vasile Moldovan a vorbit in termeni elogiosi despre ”Leul de Sisesti”, preotul dr. Vasile Lucaciu, cel care a fost unul dintre fauritorii Marii Uniri si un reprezentant de seama al Adunarii Nationale de la Alba Iulia.

”Noi suntem urmasii a tot ce s-a intamplat in aceasta ultima suta de ani, iar manifestarea de acum e un bun prilej de a ne intreba pe cine vrem sa urmam si care sunt modele noastre. Va felicit pentru organizarea manifestarii, lansarea acestei lucrari extraordinare si omagierea preotului doctor Vasile Lucaciu, aici, in Aula Universitara, unde credinta si spiritualitatea maramureseana sunt la ele acasa. Am preluat presedintia Consiliului Uniunii Europene datorita faptului ca pastram radacinile credintei europene, dar si valorile morale si civice specifice statului de drept”, a conchis prefectul Vasile Moldovan.

Si directorul Ansamblului Folcloric National ”Transilvania”, Iuliana Dancus a explicat faptul ca proiectul ”Maramuresul si Marea Unire” a luat fiinta in cadrul institutiei pe care o reprezinta, in anul 2016.

”La propunerea Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, alaturi de Consiliul Judetean Maramures ne-am gandit sa prezentam maramuresenilor, pe langa cantecele patriotice si dansurile deja celebre ale artistilor de la Ansamblul Transilivania, si personalitati marcante ale judetului nostru.

Vasile Lucaciu nu s-a nascut in Maramures, ci in Satu Mare, localitatea Apa, dar a imbratisat Maramuresul alaturi de familia sa, asa cum fiecare isi imbratiseaza locurile natale. Cu totii cunoastem ce a insemnat acest mare patriot pentru Romania si ma bucur ca am primit intreaga sustinere pentru realizarea acestei lucrari. Va indemn pe toti sa cititi gandurile si sfaturile acestei personalitati care a trait in aceste locuri, in urma cu 100 de ani”, a subliniat si directorului Ansamblului Folcloric National ”Transilvania”, Iuliana Dancus.

Dupa alocutiunile rostite de maramureseanul Vianu Muresan si Valentin Ajder, directorul Editurii Eikon a urmat un moment artistic aplaudat la scena deschisa.

Biroul de presa al Consiliului Judetean Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2