Moon Jae In si Kim Jong Un au convenit la summitul lor istoric asupra denuclearizarii complete a Peninsulei Coreene

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Presedintele sud-coreean Moon Jae In si liderul nord-coreean Kim Jong Un au convenit vineri, in cadrul unui summit istoric, ca tarile lor vor lucra impreuna pentru a obtine o denuclearizare „completa” a Peninsulei Coreene, informeaza AGERPRES.

Acordul face parte din declaratia comuna transmisa dupa intrevederea celor doi lideri in satul Panmunjom, locul unde a fost semnat armistitiul intre cele doua parti dupa razboiul din 1950-1953, potrivit agentiei sud-coreene de presa Yonhap.

„Coreea de Sud si Coreea de Nord si-au afirmat obiectivul comun de a obtine o denuclearizare completa a Peninsulei Coreene”, se arata in declaratia semnata de cei doi lideri.

Moon Jae In si Kim Jong Un impartasesc opinia ca masurile recente adoptate de Phenian sunt „extrem de semnificative” si „importante” pentru eforturile de denuclearizare si au convenit ca fiecare sa-si respecte obligatiile care ii revin in privinta acestei chestiuni, se mai mentioneaza in document.

Cele doua Corei au convenit de asemenea sa atraga sprijin si cooperare din partea comunitatii internationale in favoarea denuclearizarii Peninsulei Coreene.

Acordul in problema nucleara vine in contextul in care Coreea de Nord si SUA ar urma sa organizeze un summit fara precedent fie in mai, fie la inceputul lui iunie. Chestiunea denuclearizarii va fi cel mai probabil unul din principalele subiecte de pe agenda de discutii dintre Kim Jong Un si presedintele american Donald Trump.

Moon Jae In si Kim Jong Un au participat vineri la un summit istoric, dupa o strangere de mana cu un puternic caracter simbolic la Linia de demarcatie militara care divizeaza Peninsula Coreeana.

Kim Jong Un s-a declarat „coplesit de emotie” dupa ce a trecut linia de demarcatie, devenind primul lider nord-coreean care calca pe teritoriul sud-coreean de la Razboiul din Coreea (1950-1953).

La invitatia neasteptata a liderului nord-coreean, cei doi sefi de stat au dat scurt mana de partea nord-coreeana a frontierei, dupa care s-au deplasat pe jos la Casa Pacii, structura de sticla si beton situata in partea de sud a satului Panmunjom, locul unde a fost semnat armistitiul.

„Am venit aici hotarat sa transmit un semnal de pornire, la pragul unei noi istorii”, a spus, in debutul intalnirii, Kim Jong Un, a carui tara este acuzata de abuzuri generalizate asupra drepturilor omului.

Arsenalul atomic nord-coreean s-a aflat in centrul discutiilor, iar Moon si-a exprimat speranta la inceputul intrevederii ca va fi incheiat „un acord ambitios pentru a oferi intregului popor coreean si oamenilor care vor pacea un mare cadou”.

Kim a fost insotit de Kim Yo Jong, sora sa si cel mai apropiat consilier, precum si de responsabilul sau pentru relatiile intercoreene. Moon a fost flancat de seful serviciilor de informatii sud-coreene si de seful sau de cabinet.

Aceasta reuniune ilustreaza spectaculosul dezghet diplomatic care se produce in peninsula de cand Kim a surprins intreaga lume cand a anuntat la 1 ianuarie ca tara sa va participa la Jocurile Olimpice de iarna organizate in Coreea de Sud.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole