Morosenii au inventat masina timpului

Se numeste palincie si functioneaza in ambele sensuri. Sa va explic. Odata cu venirea toamnei si caderea brumei, pe pamintul care ne-a fost harazit de Cel de sus cad fructele, se culeg poamele si se aduna roadele. Fiind gospodar din fire, morosanul nu face risipa niciodata: aduna tot si pune deoparte. Nimic nu se pierde, totul se transforma… in palinca. Pe la mijlocul lui Brumarel dealurile Maramuresului sint in fierbere continua, atit la propriu, cit si la figurat.

Nu de alta, dar ardelenii sint la fel de mandri de palinca lor ca scoţienii de whisky sau francezii de cognac. De aceea incepind cu luna octombrie in palinciile din Ardeal focul arde zi si noapte. Pentru moroseni aceasta este fara doar si poate cea mai importanta perioada din an. Mai tineti minte cum visati cind erati mici sa mergeti la Disneyland? Sa stiti atunci ca palincia este echivalentul Disneyland-ului pentru barbatii din Maramures dovada.

Morosenii stiu sa faca palinca din orice: prune, mere, pere, caise, cirese. Regula e simpla: cu cit sint mai coapte si mai zemoase fructele, cu atit iese mai buna si mai aromata palinca. Totusi cea mai buna palinca se face din prunele bistritene, pentru ca acestea-s mari si foarte dulci. In Ardeal palinca trebuie fiarta de doua ori, preferabil la foc de fag ca sa ajunga la o tarie de 50 de grade. Este si un banc pe tema asta.

Cica ii spune un oltean unui ardelean: ”am facut niste palinca de 38 de grade, tare buna!” ”Pai, mai fecior, aia-i febra, nu palinca!” ii raspunde cu umor ardeleanul. Facerea palincii e o indeletnicire transmisa de la stramosi. Barbatii se aduna in jurul cazanului unde ramin zile sau chiar saptamini intregi… … pentru ca palinca e ca un cocon sprahoiet (a se citi copil nazbitios),

Doamne feri sa-l lasi nesupravegheat! In aburii bahici de la palincie se povestesc vrute si nevrute: se spun ofuri, se nasc bancuri si se leaga prietenii. Timpul are o alta dimensiune acolo si odata de pomenesti ca au trecut citeva zile fara sa-ti dai seama. Palinciile ascund multe secrete, iar unul din ele este calatoria in timp: in viitor pentru ca acolo timpul zboara cu alta viteza, dar si in trecutul in care barbatii cintau in jurul focului

Du-ma Doamne si ma lasa unde-i palinca pe masa

Si barbatul dus de acasa.

Du-ma Doamne si ma pune unde-i palinca de prune

Si barbatul dus pe lume.

Andrei ALBU

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1