Mortalitatea albinelor este mai ridicata in nordul Europei decat in sud

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Declinul populatiei de albine este semnificativ mai ridicat in tarile din nordul Europei decat in cele din sud, se arata in studiul ‘Epilobee’, prezentat luni la Bruxelles si citat de AFP, transmite Agerpres.

Este prima cercetare care compara starea de sanatate a stupinelor din tarile Uniunii Europene folosind criterii armonizate pentru a masura rata mortalitatii albinelor, explica un responsabil al Agentiei franceze pentru securitate sanitara (Anses). Aceasta este coordonatoarea studiului, care a fost realizat la laboratorul sau de la Sophia Antipolis, un centru european de referinta pentru evaluarea sanatatii albinelor.

Evaluarea s-a bazat pe observatiile a 1.350 de inspectori, care au vizitat in trei serii (toamna anului 2012, primavara si apoi vara lui 2013) circa 31.800 de colonii de albine din 3.300 de stupine.

Astfel, s-a constatat ca in timpul iernii, perioada cand albinele mor in numar mai mare, rata mortalitatii este mai ridicata in nord, unde depaseste de obicei 20%, cazurile cele mai grave fiind Belgia (33,6%), Marea Britanie (28,8%), Suedia (28,7%), Finlanda si Estonia (peste 23%). In schimb, in mai multe tari din partea de sud a Europei, rata mortalitatii albinelor este sub 10%, considerata ‘normala’, astfel de exemple fiind Italia (5,3%), Grecia (6,6%) sau Spania (9,5%). Tari precum Franta (14,1%), Germania (13,6%) sau Polonia (14,8%) se situeaza la un nivel intermediar.

Aceasta diferenta intre nord si sud este pusa de experti pe seama climei diferite dintre cele doua regiuni, dar exista si alti factori, cum ar fi unii agenti patogeni precum Varroa, un parazit acarian, sau ciuperca Nosema.

Dar studiul nu a evaluat si efectul pesticidelor, banuite ca au o de asemenea un rol major in declinul populatiei de albine. Agentia Anses justifica lipsa pesticidelor din evaluare prin considerente tehnice legate de lipsa armonizarii tehnicilor de dozare a pesticidelor la nivel european.

Studiul, finantat de Comisia Europeana, va fi efectuat din nou incepand cu toamna anului in curs.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *