Mos Ion Roata a ajuns la Palatul Administrativ. Hora Unirii, cu zeci de maramureseni

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Unirea Principatelor Romane, eveniment de la infaptuirea caruia se implinesc 158 de ani, a fost sarbatorita la Palatul Administrativ din Baia Mare, marti, 24 ianuarie. Manifestarea a reunit oficialitati (prefectul judetului Maramures, Sebastian Mihai Luput, subprefectul judetului Maramures, Gavris Ardelean, senatori si deputati, vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Doru Ioan Dancus, viceprimarul municipiului Baia Mare, Noemi Vida; consilieri locali baimareni), comandanti si sefi ai unitatilor si institutiilor apartinand Sistemului National de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala din Garnizoana Baia Mare, reprezentanti ai institutiilor deconcentrate, reprezentanti ai asociatiilor revolutionarilor, cadrelor militare in rezerva si in retragere si veteranilor de razboi. Nu au lipsit reprezentantii partidelor politice.

Sorana Ardeleanu, muzeograf in cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Baia Mare, a vorbit despre semnificatia istorica a Unirii celor doua Principate Romane, Moldova si Tara Romaneasca, la 24 ianuarie 1859. In continuare, elevi ai Scolii cu clasele I-VIII “Alexandru Ioan Cuza” Baia Mare au prezentat o dramatizare dupa povestirea “Mos Ion Roata si Unirea” de Ion Creanga. Apoi, Ansamblul Folcloric National “Transilvania”, solistii Dumitru Dobrican si Ionut Sima si corpul de dansatori, au sustinut  un moment muzical-coregrafic.

Actorul Claudiu Pintican a fost cel care a recitat poezii patriotice din lirica romaneasca, iar Fanfara Municipala  a prezentat un moment muzical. Maestrul Dumitru Farcas a sustinut un recital instrumental mult apreciat de public. Evenimentul s-a incheiat cu traditionala Hora a Unirii, in care s-au prins zeci de maramureseni.

Ziarmm

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2