Motive de bucurie pentru greco-catolicii din zona Chioar. Noul sediu al Protopopiatului, inaugurat la Somcuta Mare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

somcuta-6Zilele trecute, Preasfintitul Vasile Bizau s-a deplasat la Somcuta Mare pentru a face o vizita pastorala parohiei greco-catolice de aici. Sfânta Liturghie Arhierească a început la ora 11:00 și a fost celebrată de Ierarh împreună cu un sobor de 9 preoți, în frunte cu părintele vicar general Albu Ioan Cristinel și părintele paroh de Șomcuta și protopop de Chioar, Butean Vasile. Potrivit Eparhiei Greco-Catolice de Maramures, Preasfintitul Vasile a binecuvantat si noul Sediu Protopopial din Somcuta Mare, motiv de bucurie pentru toate cele sase parohii cuprinse in Protopopiatul Chioar.

„Este o bucurie ca avem structuri care ajuta la desfasurarea unei  bune activitati a Bisericii noastre. Ne bucuram impreuna cu preotii si credinciosii din cele sase parohii: Somcuta Mare, Ciolt, Remeti pe Somes, Iadara, Miresu Mare, Finteusul Mic”, a spus parintele protopop Vasile Butean. \

„Pana acum ne-am desfasurat activitatea in locuri improvizate sau in biserica parohiala”, a mai spus părintele. Potrivit episcopiamm.ro, noul Sediu se afla pe strada Republicii nr. 7, spatiul fiind alocat de catre Primaria si Consiliul Local al Orasului Somcuta Mare in anul  2015. El cuprinde 3 incaperi, hol si oficiu; in total 81 mp. Una din incaperi este destinata expozitiei ce reda momente din istoria Bisericii, cu parti din istoria la nivel local. O parte din expozitie este dedicata traditiei chiorene si somcutene. A doua incapere reprezinta biroul protopopial, iar a treia, sala de intalniri cu preotii, catezeze sau activitati ale laiciilor. „Am pastrat in mod special proportiile si aspectul clasic al incaperilor, pentru a ramane pliati pe istoria si arhitectura locului”, a afirmat pr. Butean.

Mai trebuie spus faptul ca renovarea a fost suportata exclusiv de parohia Somcuta Mare. Cladirea este una veche, de referinta in Somcuta, situata in zona centrala, langa statuia lui Ioan Buteanu, fiu al Somcutei. Ea a avut mai multe intrebuintari de-a lungul timpului, fiind folosita inclusiv ca internat sau primarie.

FOTO:episcopiamm.ro

Cezar TUDOR

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2