Mozambicul propune berea din manioc

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

bere maniocIn localurile din cartierele populare din Maputo, clientii cer tot mai mult Impala, o bere ieftina din manioc, comercializata de patru ani. Alegerea maniocului nu este intamplatoare: prezent din abundenta in Mozambic, acest tubercul a inlocuit maltul si hameiul importate din Europa sau din Africa de Sud, dand berii un gust usor dulce, relateaza AFP citata de Agerpres.

Berea Impala, lansata de Cervejas de Moçambique (CDM), constituie si o buna piata de desfacere pentru miile de producatori de manioc. Filiala a gigantului mondial SAB Miller, foarte prezent in Africa, CDM a vandut deja 100 de milioane de sticle din acest tip de bere, care poarta numele unei antilope din savanele africane.

„Este a treia din cele mai consumate beri din Mozambic”, spune Pedro Cruz, directorul CDM, grup a carui fabrica se afla la periferia capitalei Maputo. El crede ca berea din manioc ar putea sa isi depaseasca rivalele cu malt datorita pretului atractiv. Ca efect al unei impozitari mai scazute (10% fata de 40%), sticla de bere din manioc se vinde cu echivalentul a 55 de eurocenti, in timp ce celelalte costa 80 de eurocenti.

Consumatorii tinta sunt asadar persoanele cu venituri mici. „Scopul berii Impala este sa permita unui numar cat mai mare de oameni sa bea o bere comerciala, a carei calitate este controlata, si sa nu mai consume beri de fermentatie artizanala care pot fi nocive pentru sanatate”, a precizat Pedro Cruz.

Consumatorii din cartierele capitalei mozambicane nu se dau in laturi sa bea bere Impala. „Mancam manioc, de ce sa nu si bem?”, se intreaba un barbat dintr-o cafenea. „Proaspata este mai buna, dar este adevarat ca procentul de alcool este mai ridicat decat la celelalte”, adauga altul. „Clientii spun ca este buna. In unele zile este cea mai bine vanduta bere”, spune si administratorul localului.

Tragediile legate de consumul de alcool prost fermentat nu sunt rare in Mozambic. In ianuarie 2015, 75 de persoane au murit la Chitima (vest) dupa ce au consumat bere facuta artizanal. „Lansarea berii Impala constituie o revolutie pentru agricultori fiindca tuberculii pe care ii foloseau doar ca sa se hraneasca au capatat acum o valoare comerciala”, arata Cruz.

CDM face rost de manioc cu ajutorul Dadtco, sub-antreprenor olandez care colaboreaza cu 7.500 de mici fermieri care practicau pana acum agricultura de subzistenta intr-o tara in care trei sferturi din populatie lucreaza in sectorul agricol.

„Problema cu maniocul este ca incepe sa putrezeasca imediat ce a fost cules, asa incat trebuie prelucrat foarte repede. Acest lucru complica pana acum comercializarea sa la scara extinsa”, arata Hubert van Melick, director al Dadtco Mozambic. Fermierii care lucreaza cu Dadtco sunt multumiti fiindca firma le preia tot maniocul pe care il produc, insa unii sunt nemultumiti de pretul de cumparare — echivalentul a 30 de euro tona. „Problema nu este pretul, cantitatile trebuie sa creasca. Cu un volum mai mare, vor incepe sa aiba profit”, sustine Van Melick.

„Este necesar ca guvernul sa continue sa ofere avantajele sociale si economice aferente acestui proiect, cel putin sa nu se atinga de impozitarea avantajoasa care permite berii Impala sa fie mai ieftina decat celelalte”, incheie Pablo Cruz, care spera dublarea volumului de productie si numarul exploatatiilor pana in 2018.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2